Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Hrvatski odbor za veterane se vodi ustaškim načelima

  • 08.11.2019. 19:49

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je Odbor za veterane hrvatskog parlamenta još jednom potvrdio da u svom radu polazi od ustaških načela prijedlogom da se 18. novembar obilježava kao "dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u domovinskom ratu" i da se ukine Dan antifašističke borbe, 22. jun.

Linta ističe u saopštenju da prava istina glasi da je ustaški režim Franje Tuđmana sa svojim paravojnim formacijama izvršio agresiju na Јugoslaviju i krajiške Srbe s ciljem stvaranja etničke čiste velike Hrvatske.

Krajiški Srbi su, naveo je on, vodili pravedan i odbrambeni rat da im se ne bi ponovila 1941. godina kada je nad njima počinjen nezapamćen genocid.

Linta podsjeća da je Tuđmanova vlast ukinula Dan ustanka - 27. jul, kao zvanični praznik kada je srpski narod zajedno sa časnim Hrvatima digao ustanak protiv genocidne NDH i ustaškog režima 1941. godine.

"Јoš jedan dokaz da su članovi Odbora za veterane Hrvatskog sabora vjerni sljedbenici ustaškog pokreta jeste činjenica da predlažu čak i ukidanje Dana atifašističke borbe koji se u Hrvatskoj formalno slavi svakog 22. juna", naveo je Linta.

On ističe da brojne činjenice potvrđuju da je velika većina članova HDZ-a protiv da se u Hrvatskoj kao zvaničnih praznik obilježava Dan antifašističke borbe, a svi su protiv da se ponovo slavi Dan ustanka 27. jul.

"To je samo jedan od brojnih dokaza da je HDZ po svom karakteru ustaška stranka koja je ostvarila jedan od strateških ciljeva ustaškog pokreta Ante Pavelića, odnosno protjerivanje srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske, zapadne Hercegovine, zapadnokrajiških opština i drugih dijelova današnje BiH", kaže Linta.

On napominje da je predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković formalno protiv ukidanja Dana antifašističke borbe, prije svega zbog međunarodne zajednice i javnosti jer je svjestan mogućih posljedica takve skandalozne i anticivilizacijske odluke za Hrvatsku.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)