Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Hrvatska zarobljena u nacističkoj prošlosti

  • Извор: СРНА
  • 08.12.2021. 21:04

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je crtani film "Domovinski rat za najmlađe", u kojem su Srbi prikazani kao "štakori" /pacovi/, jedan od mnogih dokaza da Hrvatska živi zarobljena u nacističkoj prošlosti.

Linta je podsjetio da je poređenje Jevreja sa pacovima bilo uobičajeno za vrijeme Hitlerovog režima u nacističkoj NJemačkoj.

"U srbomrzačkom i užasnom `crtanom filmu` opisuje se kraljevstvo Knin i `agresorski štakori`, koji predstavljaju Srbe. Priča počinje tako što narator kaže da su `pacovi` /Srbi/ i `ljudi` /Hrvati/ živjeli zajedno u kraljevstvu Knin, ali su `pacovi riješili da žive u pacovskoj čistoj državi`", naveo je Linta u izjavi za javnost.

On je dodao da se u "crtanom filmu" pominje "čudesni svirač iz Čavoglave" /Marko Perković Tompson/, koji je "štakore" /Srbe/ "izveo iz tvrđave uz pomoć četničke pjesme `Šta se to na Dinari sjaji` i sve ih namamio u traktor".

"U pitanju je jasna asocijacija na zločinačku akciju `Oluja`, kao i na druge hrvatske zločinačke akcije", istakao je Linta.

On je pozvao EU da najoštrije osudi otvorenu rehabilitaciju ustaštva koje u Hrvatskoj traje pune tri decenije, kao i svakodnevno širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom.

"To, između ostalog, potvrđuje ovogodišnje istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu zajedno sa Centrom za jugoistočne studije na Univerzitetu u Gracu i organizacijom `Gong`. Oko 70 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da je genocidna NDH u suštini prava i istinska država hrvatskog naroda, a ne SR Hrvatska, koja je bila u sastavu bivše SFRJ", rekao je Linta.

On je naveo da, prema rezultatima istraživanja, čak 75 odsto mladih Hrvata smatra prihvatljivim upotrebu ustaškog, odnosno nacističkog, pozdrava "Za dom spremni!".

"Kada je riječ o Drugom svjetskom ratu, samo trećina mladih Hrvata smatra da je antifašizam, odnosno pobjeda u antifašistikoj borbi, temelj državne suverenosti Hrvatske. Gotovo identični rezultati su bili prilikom sličnog istraživanja 2015. godine", dodao je Linta.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.