Za zločine nad Srbima niko nije optužen

Linta: Hrvatska nije spremna da prizna činjenice o Vukovaru

16:13, 18.11.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
U Hrvatskoj nema nikakve spremnosti da se prizna nepobitna činjenica da su u proljeće 1991. godine, po nalogu Franje Tuđmana, hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar i počele da miniraju srpske kafiće i kuće, a zatim je počelo sistematsko zastrašivanje, otimanje, premlaćivanje i ubijanje Srba, izjavio je danas Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica “Protiv zaborava”, koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

– Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen. Takođe, Hrvatska odbija da se u Vukovaru podigne spomen-obilježje stradalim srpskim civilima – dodao je Linta.

On je, takođe, pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno podigne optužnice protiv osumnjičenih pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u Vukovaru 1991. godine.

– U Hrvatskoj se ponavlja besmislena laž da je rat u Hrvatskoj bio neophodan da bi se ostvarila nezavisnost. Glavnu odgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj snosi proustaški režim Franje Tuđmana koji je javno rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Tuđman i ustaška emigracija su dobro znali da stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba nije bilo moguće bez rata – ističe Linta.