Plenkovićeve izjave skandalozne

Linta: Hrvatska neće još dugo biti istinski demokratska zemlja

  • 08.08.2019. 18:32

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je jasno da Hrvatska nije i neće da prizna krivicu za počinjeni genocid nad srpskim narodom, kao što je to učinila NJemačka za počinjeni genocid nad Jevrejima, što je jedan od važnih razloga zbog kojih nije i neće dugo godina postati istinski demokratska zemlja.

Linta je ocijenio da je izjava predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da pripadnici HOS-a slobodno mogu da koriste ustaški pozdrav "Za dom spremni" skandalozna, ali očekivana. 

On je konstatovao da je Plenković tom izjavom još jednom potvrdio nespornu činjenicu da je proslava protjerivanja i ubijanja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" u suštini proustaška manifestacija. 

Linta je ukazao da Plenković nikada javno nije rekao da je NDH počinila genocid nad srpskim narodom i nikada nije izrazio kajanje i zatražio oproštaj za svoj narod zbog počinjenog genocida. 

"To nije učinila ni Katolička crkva niti jedan hrvatski predsjednik ili predsjednik Vlade", naveo je on. 

Linta je naglasio da Plenković povremeno zbog međunarodne javnosti daje licemjerne izjave da tobože osuđuje ustaški režim, a onda u praksi radi na rehabilitaciji ustaštva i genocidne NDH. 

On je ukazao da postoji niz primjera da je korišćenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u Hrvatskoj postalo sasvim prihvatljiva i normalna pojava i naveo da je nadležno ministarstvo državne uprave dalo saglasnost članovima HOS-a da ustaški pozdrav ostane u grbu tog udruženja.

"Ploča sa natpisom `Za dom spremni` koja je bila skoro godinu dana u Jasenovcu, nije uništena, već je samo premještena u Novsku. Sudovi su donijeli više presuda da je `Za dom spremni` izraz legaliteta vlasti u Hrvatskoj, a hrvatski Sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu i drugo", zaključio je Linta.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок