Linta: EU da pošalje poruku Đukanoviću da prestane sa terorom nad SPC

  • 19.05.2020. 20:58

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta apelovao je na EU da se direktno angažuje u rješavanju duboke krize u Crnoj Gori i pošalje jasnu poruku crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da prestane sa terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom i da odustane od otimanja crkvenih svetinja.

Linta je naveo da je to suprotno crnogorskom Ustavu, kao i brojnim međunarodnim konvencijama i ugovorima koje je Crna Gora potpisala, posebno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

"Krajnje je vrijeme da EU preuzme odgovornost i da, u interesu očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori, podstakne suštinski dijalog čiji bi cilj bio da se izmjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i garantuje vlasništvo SPC nad svetinjama", istakao je Linta u saopštenju.

On smatra da je neophodno i da se odmah pristupi zaključenju temeljnog ugovora između države i SPC po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

"Posebno je važno da EU traži od režima u Podgorici da omogući SPC pravo na slobodu okupljanja, što je jedno od ljudskih prava", istakao je Linta.

On je naglasio da Đukanović nastavlja brutalan teror nad SPC izjavom da ne odustaje od otimanja svetinja i da planira da osnuje "crkvu nacionalnih Crnogoraca"

Linta je ukazao i da Đukanović nastavlja da opravdava skandalozno i sramno hapšenje i određivanje pritvora Njegovom preosveštenstvu vladiki budimljansko-nikšićkom Јoanikiju i sveštenicima.

On navodi da je Đukanović na konferenciji za novinare povodom dvije godine od stupanja na dužnost ponovio najbezočnije laži i izmišljotine da SPC tobože želi da upravlja Crnom Gorom, da je negira i nipodaštava, te da želi da određuje njen karakter i pravac razvoja.

"Očigledno je da Milo Đukanović, zarad očuvanja vlasti po svaku cijenu, podstiče sukob i nastoji da sebe predstavi tobože kao patriotu i čuvara integriteta zemlje, a SPC kao tobože petu kolonu koja radi protiv crnogorske države", naveo je Linta.

On je ocijenio da je u pitanju "veoma opasna i neodgovorna politika režima Mila Đukanovića koja može da dovede do tragičnih i nesagledivih posljedica po mir i stabilnost Crne Gore i regiona".