Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Bez rješavanja pitanja svih ratnih zločina nema pomirenja

  • 16.01.2020. 16:37

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je jasno da je zločin nad srpskim narodom u Skelanima kod Srebrenice bila genocidna politika planiranog istrebljenja Srba sa lijeve strane Drine koji je započela takozvana Nezavisna Država Hrvatska početkom Drugog svjetskog rata.

On je istakao da su zločin nad Srbima u Skelanima u proteklom ratu počinile muslimanske vojne formacije pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića i da je činjenica da niko od naredbodavaca i počinilaca ovih svirepih i gnusnih zločina nad srpskim narodom još nije odgovarao.

"Poznato nam je da je Haški tribunal politički sud koji je osnovan, prije svega, da sudi Srbima, nije osnovan da sudi nepristrasno i profesionalno svima koji su činili ratne zločine", istakao je Linta koji je danas prisustovao pomenu Srbima koji su ubijeni prije 27 godina na području Skelana.

On je ukazao da su Sud i Tužilaštvo BiH etnički motivisane institucije koje imaju za cilj da se izbjegnu kažnjavanja zločinaca iz reda bošnjačkog naroda.

"Žalosno je što se ni nakon skoro 25 godina od završetka rata bošnjački političari još nisu odrekli ratne politike i ratnohuškačke i antisrpske retorike", rekao je Linta.

On je istakao da je važno da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu konačno počne da radi svoj posao i da pokreće istrage protiv svih koji su naređivali i počinili ratne zločine, ne samo u Srebrenici, nego u cijeloj BiH.

"Bez rješavanja svih ratnih zločina ne može se govoriti o pomirenju", zaključio je Linta.

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela koje su srebreničke muslimanske snage ubile u građanskom ratu, a njih 69 usmrćeno je na današnji dan 1993. godine.

Pomen je danas služen i Srbima u srebreničkom selu Ćosići, koje su prije 27 godina ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)