Nuklearni otpad

Linta: Ako je bezopasno, zašto nije odabran Zagreb ili Zagorje?

  • 21.04.2020. 20:55

Opština Dvor kao jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj koja je naseljena većinski Srbima odabrana je za odlaganje radioaktivnog otpada s ciljem da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli jer se smatraju neprijateljima hrvatske države i da im je zbog toga najbolje da se isele u Srbiju ili u treće zemlje, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

On je istakao da je to apsolutno neprihvatljiva i bezumna odluka Hrvatske jer se lokacija na Trgovskoj gori nalazi blizu rijeke Une i granice sa BiH u kojoj bi bilo ugroženo gotovo 300.000 stanovnika u 13 opština u riječnom slivu zbog negativnih posljedica po kvalitet života i zdravlje građana.

Linta je naveo i da je važno naglasiti da Hrvatska na taj način krši brojne evropske propise i međunarodne konvencije u zaštiti životne sredine i prekograničnoj saradnji, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona čiji je Linta predsjednik.

On je ocijenio kao najbrutalnije laži vrhunsko licemjerje izjave predstavnika hrvatske vlasti i nadležnih hrvatskih institucija kako izgradnja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na mjestu bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori tobože neće ugroziti živote velikog broja ljudi, ekonomski razvoj i životnu sredinu sa obje strane Une.

"Ako je tačno da je sve bezbjedno i bezopasno, zbog čega hrvatska vlast nije donijela odluka da odlagalište gradi u Zagrebu ili na području Zagorja i Međimurja, a ne na području srpske opštine Dvor i u blizini granice sa BiH?", upitao je Linta.

On je podsjetio da je dobro poznato da se ljudi koji žive u slivu rijeke Une u velikoj mjeri bave poljoprivredom i proizvodnjom zdrave hrane, te da je jasno da u slučaju odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori građani ne bi mogli da prodaju svoje proizvode jer niko ne bi htio da ih kupi zbog opasnosti da imaju povećanu dozu radioaktivnosti.