Ambasador Srbije u Rusiji

Lazanski: Nijedan izaslanik za zapadni Balkan nije uspio

  • 03.09.2019. 10:42

Novoimenovani ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski ističe da američki zvaničnik Metju Palmer nije trebalo da prihvati postavljanje za specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan ako je malo proučio istoriju, jer ni ostali izaslanici nisu uspjeli u svojoj misiji.

Lazanski kaže da ne zna nijednog izaslanika za zapadni Balkan koji je uspio u svojoj misiji, te dodao da je ovo područje "kvadratura kruga" koju svaki američki političar treba da izbjegava.

"Ako je malo proučio istoriju, onda to nije trebalo da prihvati. Svi izaslanici su ili umrli iznenada ili smijenjeni, od Ričarda Holbruka do Hojta Lija. Ne znam nijednog izaslanika za zapadni Balkan koji je uspio", rekao je Lazanski za TV N1.

Lazanski, dugogodišnji spoljnopolitički i vojni komentator, ističe da kosovski problem mogu da riješe samo Beograd i Priština.

Komentarišući izjavu Palmera koji je kao rješenje naveo uzajamno priznanje Beograda i Prištine, Lazanski je rekao da "koliko zna Srbija neće priznati Kosovo", ali da se u politici nikada ne kaže "nikada", jer je međunarodna politika trgovina.

Iako iz SAD stižu poruke da takse, koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, treba ukinuti i da je neophodan nastavak dijaloga, Lazanski kaže da je Vašington da hoće mogao da pritisne Kosovo da ukine takse.

"Ovako, one se koriste da bi se vršio posredan pritisak na Srbiju. Aha, vi ste dobri sa Rusima. Prekinite odnos sa Moskvom, pa ćemo nagovoriti ove u Prištini da skinu takse. To vam je ta ponuda", napominje Lazanski.

Povodom izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da je Hrvatska srazmjerno broju stanovnika dala najveći doprinos u borbi protiv fašizma, 
Lazanski kaže da se ova izjava uklapa u tendenciju revizije istorije.

"Ako hrvatska predsednica veliča antifašizam, kako to da nikada nije otišla na komemoraciju stradalima u bici na Sutjesci ili Neretvi, gde je bilo Hrvata partizana, Dalmatinaca? A onda se ode u Blajburg pa se klanjaju ustaškoj vojsci koja je tamo zarobljena i delimično pobijena 1945. godine", kaže Lazanski.

On dodaje da se takvim izjavama samo truju odnosi između Srbije i Hrvatske i pita kako naći modus da ti odnosi budu dobri ako Hrvatska cjelokupnu istoriju počinje od 1991. godine.

"Divim se Hrvatima koji su 1941. godine otišli u Narodnooslobodilačku borbu iz ideologije, ali je činjenica da je NDH imala široku podršku narodnih masa. Do 1943. godine i pada Italije mnogo naroda je učestvovalo u kvislinškim formacijama", naveo je Lazanski.

Lazanski, koji uskoro stupa na dužnost ambasadora u Moskvi, kaže da ga na novom radnom mjestu čeka mnogo posla jer se očekuje dolazak premijera Srbije Ane Brnabić u Rusiju, potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom unijom, a moguć je i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju 20. oktobra za Dan oslobođenja Beograda.