Predsjednik Vlade Crne Gore

Krivokapić: Murino - simbol tragedije

  • 24.03.2021. 15:36

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je, povodom 22 godine od početka NATO bombardovanja SR Јugoslavije, istakao da je varoš Murino za Crnu Goru postao simbol tragedije i primjer kako sve što genijalni um može da osmisli, jednim potezom sile i nemilosrdnosti postaje spomenik tuge.

Krivokapić, koji je položio vijenac na spomenik stradalima od NATO agresije u Murinu u opštini Plav, rekao je da je prije 22 godine država ostala bez građana koji bi danas predstavljali udarnu stvaralačku, progresivnu i obnoviteljsku moć društva.

NATO je 30. aprila bombardovao varoš Murino, na sjeveru Crne Gore. Poginulo je šestoro ljudi, od kojih troje dece.

"Danas se sa tugom sjećamo naših žrtava i najiskrenije dijelimo bol sa porodicama koje su u NATO bombardovanju ondašnje države SRЈ izgubile najmilije. Kao roditelj, kao čovjek, kao premijer i kao građanin kojeg "sve rane moga roda bole" klanjam se pred njihovom nevinom žrtvom", istakao je Krivokapić.

On je naglasio da se na 22 godine od početka NATO bombardovanja naročito sjeća i pominje imena djece koja su nezaboravni, najtragičniji simboli surovog stradanja civila, objavila je Vlada Crne Gore.

"Sjećamo se trinaestogodišnjeg Miroslava Kneževića, desetogodišnje Јulije Brudar i dvanaestogodišnje Olivere Maksimović i ostalih herojskih žrtava koje smo podnijeli te 1999. godine, ali i svih naših predaka koji su izgubili život u bombardovanjima koja su zadesila Crnu Goru tokom Drugog svjetskog rata, kada su isto stradali nedužni građani", istakao je Krivokapić.

On je naglasio da nije zaboravljen ni devetnaestogodišnji Saša Stajić kao ni jedna žrtva podnesena u prošlosti, jer bi činom zaborava izdali svetinju života.

"Ali, zarad iste svetinje i budućnosti naše djece, okrećemo novu stranicu naše istorije, u kojoj, nadajmo se, neće biti krvi i suza", istakao je Krivokapić.

Agresija NATO snaga na SR Јugoslaviju počela je na današnji dan 1999. godine i trajala je do potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma 9. juna iste godine.

Tokom tog perioda oružane snage država članica NATO pakta izvršile su brojne napade na civilne i vojne ciljeve koji su rezultirali velikim ljudskim žrtvama, masovnim materijalnim razaranjima i devastiranjem životne sredine.