“Tukli i žigosali migrante”

Krivična prijava protiv hrvatskih policajaca zbog mučenja 33 osobe

  • 05.06.2020. 13:06

Hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) je Državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika zbog osnovane sumnje na ponižavajuće postupanje i mučenje 33 osobe, među kojima i dvoje djece, kao I njihovo nasilno i nezakonito protjerivanje iz Hrvatske.

Radi se o četiri slučaja objedinjena u jednu krivičnu prijavu zbog sličnosti u postupanju.

Kako je prenosi Hina, sve žrtve su, između ostalog, pretrpjele mučenje i ponižavajuće postupanje tako što ih, prema njihovom svjedočenjima, policija označila trajnim, narančastim sprejem preko cijelog temena.

– Životi žena, muškaraca, jece i porodica u našoj su državi svakodnevno ugroženi. Izbeglice, koje u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse MUP-a, koji osobe u begu od progona dalje ilegalno i nasilno proteruje – upozorila je pravnica CMS-a Antonia Pindulić na konferenciji za medije.

Pri tome koristi palice, udarce, pištolje, narušava im dostojanstvo i sigurnost tako što ih do gola skida usred šume, uzimajući im čak i cipele, i tako već skoro četiri godine, navodi Pindulić.

Dodala je da je početkom maja toj praksi dodar novi ponižavajući element – obeležavanje izbeglica i drugih migranata.

Pindulić je rekla da je CMS spreman da predužme I druge pravne korake da bi zaštitili život I dostojanstvo tih osoba.

U podnijetoj krivičnoj prijavi navedeni su dokazi koji uključuju detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva i poimenice navodi niz žrtava svjedoka.

– Jasno je da se radi o političkoj odluci i sistemskom nasilju. Tome se mora stati na kraj –  navela je ona I dodala da društvo od policije očekuje da poštuje zakone, a DORH je dužan istražiti navode o grubim kršenjima zakon.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина