Nesreća u kojoj je poginulo 10 osoba

Krenuo bratu na svadbu i poginuo: Ko su žrtve nesreće kod Slavonskog broda?

  • Izvor: Index.hr
  • 27.07.2021.09:47

Vozač koji je u nedjelju na autoputu kod Slavonskog Broda skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je deset ljudi poginulo saslušan je juče u tužilaštvu, a danas bi trebalo da bude donesena odluka o pritvoru.

Kako su ranije saopštili iz policije, vozač će biti krivično prijavljen zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje saobraćajne nesreće, za šta je najveća kazna do 15 godina zatvora. Vozač je prvo rekao da je do nesreće došlo jer je na trenutak zaspao za volanom, a juče se u tužilaštvu branio ćutanjem.

Podsjetimo, u nesreći je povrijeđeno 45 osoba, a dvoje je u kritičnom stanju, piše Index.

Poginula majka petoro djece

Među preminulima u nesreći je Alinda Iprijaj, 37-godišnja majka petoro djece. Ona je putovala iz Njemačke za Kosovo, a sa njom je išlo četvoro djece starosti 14, 12, devet i sedam godina i svi su prošli bez povreda.

- Radio sam 10 godina u Rijeci, a još prije 30 godina otišao sam u Njemačku. Ja sam se vratio na Kosovo, a djeca, Alinda i još dva sina, su mi ostala u Štutgartu. Ona je tamo radila kao medicinska sestra. Išla je kod nas na godišnji odmor. Razmišljali su da idu avionom do Prištine, ali su se ipak odlučili na autobus da im bude jeftinije. Tragedija je to velika za nas - rekao je njen otac Arif, dodajući da će je sahraniti na Kosovu.

Arif i njegov zet Can Iprijaj su vidjeli mališani i juče su čekali da im osoblje bolnice dozvoli da ih preuzmu.

- Zet je bio kod njih. Pitali su ga: Tata, gdje je mama? - rekao je neutješan otac.

Vozač iza sebe ostavio trojicu sinova

Među poginulima je i 46-godišnji Naser Silmetaj, jedan od vozača autobusa. Iza sebe je ostavio trojicu sinova.

Direktor Deva Toursa se na Fejsbuku oprostio od Silmetaja.

- Naser, bio si snažan čovjek, sjajan radnik i dobar prijatelj. Ostavio si nas sve s velikom tugom i uvijek ćeš nam nedostajati. Neka Bog ublaži bol tvojoj porodici. Bio si posebna osoba i zauvijek ćemo te se sjećati - napisao je.

Od preminulog vozača se na društvenim mrežama oprostio i sin Adhurim.

- Ah, tata, bol je jako velika, tuga je jako velika. Onog dana kada sam te otpratio do autobusa, zagrlio sam te, ali premalo. Bog ti dao raj - napisao je neutješni sin.

Poginuo otac dvoje djece, žena i sinovi preživjeli

Treća žrtva nesreće koja je identifikovana je Sevdail Rustemi, koji je putovao sa svojom ženom i dvojicom mladih sinova. Supruga i sinovi su preživjeli nesreću.

Brat preminulog rekao je da je za nesreću saznao od jednog od sinova. Kaže da ga je nazvao i rekao: "Imali smo nesreću, tata je mrtav."

Poginula 18-godišnjakinja

Među žrtvama je, kako javlja portal sinjali.com, i 18-godišnja Anjez Bellanica. Njena sestra je na Fejsbuku objavila dirljivu poruku.

- Ne mogu vjerovati da više nemam sestru. Jesi li mnogo patila? Anjez, šta je s našim planovima za budućnost, kako da živim bez tebe? Znaš da bez tebe ne mogu da živim niti jedan dan. Ti si moja duša. Počivaj u miru, anđele - napisala je sestra.

U nesreći su poginula i dva člana porodice - Hamet i Kujtim Kastrati. Hamet je godinama radio u Njemačkoj i putovao je kući na Kosovo kako bi vidio porodicu.

Njegov sin je ispričao da je Hamet godinama živio i radio u Štutgartu i veselio se povratku kući na odmor. Posljednji put su bili u kontaktu 7 sati prije nesreće.

- Pričali smo oko 23.05, bio je na putu i bio je odlične volje, kao i uvijek kada je putovao na Kosovo. Planirali smo porodičnu zabavu, okupljanje, on je trebalo da dođe... Ali je poginuo - priča njegov sin.

Tragedija porodice još je veća jer je poginuo i Kujtim Kastrati, Hametov rođak. Sjedili su jedan pored drugog u autobusu.

Tek uveče saznao da mu je sestra preminula

Dvije osobe iz okruga Junik poginule su u nesreći, potvrđeno je na službenim stranicama okruga. Radi se o Gjile Maloku i Leonori Gjota-Kolmekshaj.

Leonorin brat Luan Gjota rekao je da u nedjelju čitav dan nije mogao da dobije informaciju o njenom stanju i da je vijest o smrti dobio tek uveče. Gile i Leonora putovale su na Kosovo prvi put nakon dvije godine.

Putovao na bratovljevu svadbu

Kujtim Kastrati iz Rahovca putovao je na Kosovo na svadbu svoga brata.

- U pet sati ujutro javio nam je da je autobus stigao u Sloveniju - kazao je za kosovske medije njegov rođak.

Kujtim je iza sebe ostavio ženu i dvoje djece. Imao je kćerku koja ide u četvrti razred i sina predškolskog uzrasta.