Kosor ima sramotan zahtjev za Miloševića: Jasno da kaže da "Oluja" nije bila etničko čišćenje

  • 01.08.2020. 13:14

Potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević jutros je na svom “Fejsbuk” nalogu objasnio zašto će se 5. avgusta pojaviti na proslavi godišnjice akcije “Oluja” i tako potvrdio svoj dolazak u Knin, a njegovu odluku o prokomentarisala je juče bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ona je na “Tviteru” napisala da smatra da bi Milošević, predstavnik srpske nacionalne manjine, prije dolaska na obilježavanje godišnjice „Oluje“, trebalo jasno kaže da ta akcija nije bila etničko čišćenje. Kosorova je takođe zatražila od Miloševića da osudi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji “grmi o etničkom čišćenju uprkos presudi suda u Hagu”.

Milošević je na Fejsbuk profilu napisao duži status u kojem pojašnjava zašto je, uprkos porodičnoj tragediji, za njega važno da kao član Vlade dođe na obilježavanje "Oluje". Objavu je započeo sa "Priča jednog Srbina iz Hrvatske" koja počinje dolaskom u Knin.

Podsjetimo, Milošević, funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke, objavio je da će ići u Knin nakon što je aktuelni hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković rekao da bi bilo “jako dobro i korisno” kada bi na godišnjicu “Oluje” došao i potpredsjednik vlade iz redova SDSS i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obilježe i srpska stradanja.

U akciji “Oluja” prije 25 godina iz Hrvatske je protjerano oko četvrt miliona Srba, a ubijeno ili nestalo oko 1.800.