Konzulat Srbije u Vukovaru donirao kontejnere porodicama Vilus i Paspalj

  • 31.01.2021. 14:43

U okviru humanitarne akcije Srpskog narodnog vijeća (SNV) "Banija je naša kuća" tokom vikenda su tom području Hrvatske pogođenom nedavno zemljotresom, dostavljeni kontejneri iz donacije Konzulata Srbije u Vukovaru kao privremeni smještaj nastradalom stanovništvu.

Kontejnere su danas u banijska sela Luščani i Majske Poljane porodicama Vilus i Paspalj dostavili predsjednik SNV Milorad Pupovac i konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

Konzulat Srbije u Vukovaru je tokom jučerašnjeg dana, a prije današnje akcije, dostavio donirane kontejnere u kamp Štaba civilne zaštite za otklanjanja posljedica potresa u Lekeniku, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Šapić je naglasio da donirani kontejneri imaju sanitarni čvor i instalacije, pa se u njima odmah može živjeti.

"Konzulat se pridružio akcijama pomoći Baniji, koju su već uputili iz Ambasade Srbije u Zagrebu, 25 stambenih kontejnera, kao i odluci Vlade Srbije da među prvima donira pomoć Hrvatskoj od milion evra", rekao je Šapić.

Posebne radne grupe Srpskog narodnog vijeća na terenu opremaju sanitarnim čvorovima kontejnere koji su u prvom naletu, nekoliko dana nakon potresa, dostavljeni unesrećenima, kada je glavni prioritet bio krov nad glavom.

Humanitarna akcija, koju je pokrenulo SNV, a podržali mnogi donatori, pokrenula je brojne pojedince i organizacije iz Hrvatske, BiH i Srbije da novcem, hranom, higijenskim i drugim potrepštinama, kao i kontejnerima pomognu razrušenoj Baniji, navedeno je u saopštenju.

Razorni zemljotres pogodio je Hrvatsku 29. decembra, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

Ovaj zemljotres osjetio se u regionu, a prije i poslije njega, registrovan je veći broj potresa manje snage. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.