Rojters javlja

Komšiluk u strahu: Naoružani Slovenci koji glume vojsku stigli na hrvatsku granicu

  • 12.11.2019. 12:39

Obučeni u kamuflažne uniforme i naoružani puškama, slovenska paravojska kreće se u formaciji kroz šumu uz hrvatsku granicu patrolirajući kroz pograničnu zonu.

Ovako je Rojters opisao grupu Slovenaca koji izigravaju vojsku i koji su stigli na slovensko-hrvatsku granicu da bi, kako su rekli, pazili na migrante.

Riječ je o grupi od 50 ljudi među kojima je i nekoliko žena, piše Rojters. Na čelu paravojne grupe je Andrej Šiško koji takođe vodi nacionalističku stranku Gibanje Zedinjena Slovenija koja do sada nije uspjela ući u parlament. 

Naoružani replikama kalašnjikova

Pripadnici njegove grupe nose zračne puške koje su replike kalašnjikova. 

Šiško je inače prije dolaska na granicu pripadnika svoje straže odveo na trodnevno kampiranje i uvježbavanje na privatnom zemljištu na Kozju kod Podčetrtka. Događaj je prijavio policiji od koje je, kako tvrdi, dobio dozvolu. Operaciju je nazvao "Južni žep".

Bivši vođa navijača i ekstremni desničar

Šiško je inače nekadašnji vođa navijača FK Maribor, a kao kandidat krajnje desnice pojavljivao se i na predsjedničkim izborima u Sloveniji. 

U vrijeme hrvatsko-slovenskog sukoba oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a htio je i organizirati referendum protiv ulaska Hrvatske u NATO, no odustao je nakon što se s njime pristao sastati premijer Borut Pahor.