Projekat vrijedan više od 500 miliona evra

Kompanija koja gradi "Beograd na vodi" želi takav projekat i na Savi

  • 06.03.2019. 11:34

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošlog mjeseca je najavio projekat vrijedan više od 500 miliona evra.

Prema njegovoj ideji i zamislima njegovih bliskih saradnika on bi trebalo da se realizuje na gotovo milion kvadrata kod Save.

Rok za slanje pisma namjere stranih i domaćih investitora istekao je 1. marta, a na taj poziv stigle su, kako nezvanično saznaje Jutarnji list, tri ponude. 

Prema za sada zvanično nepotvrđenim informacijama, jedna ponuda stigla je od kompanije Igl hils Mohameda Alabara, koja rukovodi projektom Beograd na vodi u Beogradu. 

Predstavnici Mohameda Alabara već su bili na sastancima u Gradskoj upravi u Zagrebu. 

Kako pišu hrvatski mediji, ovakav broj ponuda bio je očekivan s obzirom na to da su potencijalni investitori svoja pisma namjere morali da sroče za manje od 15 dana. 

Zanimljivi su bili i drugi uslovi javnog poziva. U obzir su dolazile samo kompanije čija ukupna investiciona vrijednost realizovanih projekata ne smije biti manja od 500 miliona evra i to u posljednjih pet godina. Isto tako, investitori su u pismu namjere moradi da pokažu da imaju minimalno pet projekata koji se odnose na urbani preobražaj i čija ukupna investiciona vrijednost ne smije biti manja od 200 miliona evra, a ukupna sagrađena ili u gradnji građevinska bruto površina ne manja od milion kvadratnih metara. 

Na ovakav poziv u Zagrebu su se odlučili nakon što je tokom prošle godine održano nekoliko sastanaka s investitorima s Bliskog istoka koji su tražili lokacije za veće investicije, a kao jedan od prijedloga koji se našao na stolu bio je onaj koji se gradi u glavnom gradu Srbije - Beograd na vodi, navodi hrvatski list. 

Novi grad trebalo bi da ima stambene i poslovne zgrade, šetališta, parkove, nove saobraćajnice, šoping-centre, ugostiteljske objekte, ali i mnoge društvene prostore za građane, a finansirao bi se tako što bi se nakon utvrđivanja potreba Grada i investitora procijenila vrijednost samog zemljišta. Tako bi Zagreb ušao u projekat sa zemljištem, a investitor bi gradio grad. Iz Grada su poručili kako bi uslov bio gradnja vrtića, škola, bazena, ambulanti, kao i objekata društvene namene, poput bioskopa ili pozorišta.