Veličanje ustaštva

Kolinda ugostila predsjednika Pavelićeve stranke

  • 23.06.2019. 15:11

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ugostila je u svom kabinetu Andreja Šebalja, predsjednika Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), stranke koju je 1956. godine u Argentini osnovao ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Šebalj je 14. juna bio član tročlane delegacije proustaške inicijative Hrvatski obredni zdrug (HOZ) Jazovka, koja je boravila kod Kitarovićeve, ali čija imena nisu navedena u saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske o tom sastanku, piše "Novi list". 

On je rekao da je na Pantovčaku bio isključivo u ulozi potpredsjednika HOZ-a, te da sumnja da Kitarovićeva zna da je on predsjednik HOP-a. 

Šebalj svake godine organizuje služenje mise za ustaškog poglavnika Pavelića, kao i, kako sam kaže, uređenje groba Pavelićevih na Mirogoju. 

Pavelićevu stranku u Hrvatsku je 1991. godine prenio njegov zet Srećko Pšeničnik. 

Pšeničnik je predstavio Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po sopstvenom priznanju, osamdesetih trebalo da preuzme Ruža Tomašić. 

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Hrvatski sabor. Prije nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.