Kabinet predsjednice Hrvatske

Kolinda poručila Mektiću: Nemamo namjeru komentarisati zlonamjerne konstrukcije

16:44, 14.03.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Iz kabineta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović poručili su kako su navodi o djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata u BiH "politikantske konstrukcije".

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je bh. medijima da su diplomate iz Republike Hrvatske zajedno s hrvatskim obavještajcima pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH. Odnosno, kako bi se predstavile kao tačne tvrdnje predsjednice Republike Hrvatske o BiH kao "leglu terorizma". 

Tim povodom smo od predsjednice Hrvatske tražili odgovore na pitanja da li su te aktivnosti sprovođene po nalogu predsjednice Republike Hrvatske, da li je predsjednica bila upoznata o spornom djelovanju konzula Ivana Bandića te kako bi ocijenila takvo postupanje da je slučaj obrnut, odnosno da su sporne aktivnost sprovodile bh. diplomate i obavještajci: kao prijateljski ili neprijateljski čin susjedne zemlje. 

Iz kabineta Kolinde Grabar-Kitarović odgovoreno je: "Nastavno na vaš upit, a prema uputi portparolke Kabineta predsjednice Republike Hrvatske, obavještavamo vas kako Kabinet predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru komentarisati zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije".