Oštre reakcije na izjavu Antonija Tajanija

Kolinda odgovorila Tajaniju: Obavijestiću italijanske i evropske institucije

  • 11.02.2019. 20:08

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvijestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski N1. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Index. 

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani. 

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković. 

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje. 

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.