Proslava u Hrvatskoj

Kolinda ne može bez Tompsona 

21:37, 25.06.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Hrvatska je danas nizom manifestacija obilježila Dan državnosti, program je počeo jutros na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a koji nije mogao da prođe bez pominjanja "velikosrpske agresije".

"Ime Hrvatske konačno je i zauvjek upisano na političkoj geografskoj karti svijeta, Hrvatska je tu ne samo lijepa nego zaista i naša. Sa posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja," rekla je Kitarovićeva.

Nedvosmisleno, rekla je predsjednica, prisutnost hrvatskog imena u sjedištima međunarodnih foruma i sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspeha.

"Ali, država nije samo ponos, ona je i obaveza," rekla je Kitarovićeva i dodala da je proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

Za promjenu danas je podsjetila samo na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, problem koji, kako je rekla, traži trajno djelovanje.

"Nemam dilemu da ćemo ga rešiti, mnoge smo velike i epohalne uspjehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske," rekla je Kitarovićeva.

Nakon njenog govora izvedena je pesma ''Dolazak Hrvata'' Marka Perkovića Tompsona, "ikone hrvatske desnice", poznatog po veličanju ustaštva.