Svojatanje Istre i Dalmacije

Kolinda Kitarović traži izvinjenje Tajanija

20:49, 12.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović uputila je danas pisma predsjednicima Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i Italije Serđu Matareli u kojima je navela da Tajanijeva izjava da su Istra i Dalmacija italijanski "oživljava duh ekspanzionističkih politika koje su tokom prošlog vijeka uzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi", te da očekuje nedvosmisleno izvinjenje.

Kitarovićeva je u pismu Tajaniju istakla da su je njegove riječi lično pogodile jer "potiče iz kraja koji je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, a zatim i u Drugom svjetskom ratu, bio pogođen italijanskom fašističkom okupacijom i gdje su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina". 

Ona je rekla da žali zbog sudbine svih koji su tokom ili nakon Drugog svjetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali da napuste Hrvatsku, pritom misleći i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Italijani. 

Kitarovićeva je naglasila da je Tajanijeva izjava unijela nemir među sve hrvatske državljane, pa tako i pripadnike italijanske nacionalne manjine. 

Ona je istakla da je zgrožena i razočarana zbog ovakve izjave, navodeći da je iza tih riječi "neprihvatljivo zagovaranje istorijskog revizionizma i iredentizma", koje odlučno odbacuje, prenosi "Indeks". 

"S obzirom na sve navedeno, očekujem, kao i cijela Hrvatska, Vaše nedvosmisleno izvinjenje, da bismo prevazišli ovu situaciju i nastavili da gradimo konstruktivne bilateralne i evropske odnose", poručila je Kitarovićeva u pismu Tajaniju. 

U drugom pismu italijanskom predsjedniku Serđu Matareli, Kitarovićeva je navela da Hrvatska i Italija, kao prijateljske, susjedne i savezničke države koje dijele zajedničke vrijednosti EU, ne mogu tolerisati izjave koje "oživljavaju duh ekspanzionističkih politika koje su tokom prošlog vijeka uzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi. 

"Od gospodina Tajanija sam zatražila nedvosmisleno izvinjenje. Uvjerena sam da dijelite moje uvjerenje da je to najbolji način da bez opterećenja nastavimo graditi dobre odnose saradnje i prijateljstva između Hrvatske i Italije, a na dobrobit cijele evropske porodice", navela je Kitarovićeva u pismu Matareli. 

Tajani je u nedjelju, 10. februara, prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: "Živio Trst! Živjela italijanska Istra! Živjela italijanska Dalmacija!". 

Iz Tajanijevog kabineta juče je saopšteno da njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.