Napao je roj stršljenova

Kolinda Grabar-Kitarović u noćnom obilasku granice

  • 06.09.2018. 08:40

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je noćas stanicu granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

"Moj utisak o čuvanju granice je izvrstan", izjavila je predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prelazu Maljevac. Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre saradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reaguje prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice, prenosi Hina.

"Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Evropskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica", ocijenila je Grabar-Kitarović koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom koja omogućava da se i u mraku jasno vidi kretanje ljudi. 

Kako prenosi hrvatski portal Index, predsedniku je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa se tako i sama uverila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla. 

Grabar-Kitarović je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti u skladu s EU legislativom, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili čak ilegalno uđu u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i koji strahuju za svoju sigurnost. Istakla je kako je dobila i molbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Evropske komisije. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentrisan veliki broj migranata te traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.