Otkriveno još 200 kilograma droge

Kokain "škaljarskog klana" pluta Crnim morem

  • 05.04.2019. 07:48

Rumunska policija pronašla je paket sa 200 kilograma kokaina kako pluta Crnim morem, a vjeruje se da je taj paket bio dio tovara koji je zaplijenjen u toj državi 22. marta, kada su uhapšena dvojica državljana Srbije.

Kako prenose tamošnji mediji, službenici granične policije otkrili su kokain u moru u blizini Konstance, a hemijskim analizama utvrđeno je da se radi o kokainu čistoće 90 odsto, koji je identičnog sastava kao i tona kokaina zaplijenjena u martu u delti Dunava.

"Nesumnjivo je da je reč o drogi koja je bila dio tovara pristiglog iz Latinske Amerike. Postoji mogućnost da u vodi ima još paketa koji su prilikom prevrtanja glisera ispali i koje su morske struje odvukle. Prema tome, sumnja se da je kokainska pošiljka iz Kolumbije bila mnogo teža od jedne tone," rekao izvor.

Podsjetimo, rumunska policija je u saradnji sa srpskim kolegama, poslije otkrivanja i zaplijene 1.040 kilograma čistog kokaina, uhapsila Vranjance Nenada C. (43) i Todeta K. (50). Navodno, sumnja se da je njihov zadatak bio samo da prevezu drogu kopnenim putem, ali se još uvek istražuje da li su znali šta voze i za koga.

"Posao im se izjalovio kada je najpre u okrugu Tulča pronađen kilogram kokaina koji je prilikom utovara ispao iz kombija bukureštanskih tablica. Dva dana kasnije na obali Crnog mora pronađen je prevrnut brod, registrovan u Rumuniji, s rekordnih 1.040 kilograma kokaina čistoće 90 odsto," podsjeća sagovornik rumunskih medija i dodaje da se ispituju operativna saznanja da iza ove pošiljke navodno stoje Igor Dedović, vođa "škaljarskog klana", i izvesni Davor T., vođa "vranjskog klana".

Provjerava se da li su Davor T. i Igor D. finansirali tovar koji je iz Južne Amerike trebalo da razgranatom mrežom saradnika stigne u Evropu," kaže izvor.

Kako su pisali crnogorski mediji, srpski istražitelji su navodno na tragu Igoru D. iz Kotora.

"Igoru D. za kojim je crnogorska policija raspisala potjernicu zbog sumnje da je 2016. s Jovanom Vukotićem pokušao da ubije dvoje ljudi, navodno je lociran," kaže izvor.