Koji su opravdani razlozi za ulazak u Hrvatsku?

13:09, 01.06.2020.
ZAGREB - Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Hrvatske Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Evropske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u ovu zemlju.

"Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uslova ili razloga, dok građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog", rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. 

Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili lični razlozi, na primjer, posjedovanje nekretnine, prenosi seebiz.eu

"Postupak je takav da dolaskom na granični prelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave korona virusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj", rekao je Kufner u emisiji "U mreži Prvog".

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je saradnjom ministarstava unutrašnjih poslova i turizma razvijena aplikacija "Welcome to Croatia". 

"Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podacima o mjestu gdje putuju, njihove lične podatke, ukoliko putuju sa saputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke", kazao je.

Državni sekretar u Ministarstvu za vanjske i evropske poslove Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi bezbjednosti građana Hrvatske i njih samih.

"Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantin, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je Metelko-Zgombić, a prenosi HRT.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

"Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam", rekla je ona.