Test ne smije biti stariji od 24 sata

Ko želi u Hrvatsku mora imati potvrdu da je testiran na koronu

  • 05.05.2020. 07:52

Sve osobe koje žele ući u Hrvatsku od sada će morati imati potvrdu da su testirani na korona virus, rekla je direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Ona je istakla da test ne smije biti stariji od 24 sata.

"Oni koji će htjeti da uđu u Hrvatsku moraće napraviti u svojoj zemlji PCR test koji ne smije biti stariji od 24 sata. Samo s tom potvrdom moći će da uđe u zemlju. To je osiguranje. Test je visoko pouzdan, ali nije 100 odsto siguran pa moramo biti oprezni", rekla je Markotić za Dnevnik HRT-a.

Isto je potvrdio i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, gostujući u Dnevniku Nove TV.

"Mi smo prije dosta vremena došli na mjeru da oni koji dolaze moraju ići u samoizolaciju na 14 dana. Pokazalo se da oni koji rade u pograničnom području pitaju da prekinu samoizolaciju i to smo praktikovali neko vrijeme. To se pokazalo kao komplikovano, pa smo uveli da mogu doći na 72 sata. Za produženi vikend je ušlo u Hrvatsku nešto više od 2.000 ljudi. Sada će svako morati imati potvrdu da je napravio test na virus i samo pomoću takve potvrde će moći ući u Hrvatsku", rekao je Capak.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš, ranije je kazao da su osobe koje su ušle u Hrvatsku tokom produženog vikenda ostvarile kontakte i na taj način doprinijele širenju zaraze.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.