Djeluju gotovo 20 godina

Ko stoji iza Albanske narodne armije koja prijti Balkanu

07:38, 14.09.2018.
Izvor: Blic
Thumbnail
Albanska narodna armija (ANA), koju su Ujedinjene nacije 2003. označile kao terorističku organizaciju, ponovo se aktivirala, ovoga puta preteći kosovskim vlastima, od kojih traži da ne "trguje" sa teritorijama sa Beogradom.

Naoružani, sa puškama u rukama, maskama na licu i ispred albanske zastave, ova grupa koja je predstavlja kao ANA, se protivi ideji podjele i razmjene teritorija između Beograda i Prištine, o kojoj se sve češće priča u posljednje vreme.

"Moramo direktno da prekinemo razgovore o trgovini teritorijama Sjeverne Mitrovice i Preševske doline", čuje se na snimku koji je ANA postavila na društvene mreže.

Ovo nije prvi put da se ANA uključuje u dijalog između Beograda i Prištine, i to radi godinama unazad, samo što je povremeno vrlo glasna i brutalna. Još 2013. pripadnici ove grupe bili su "uznemireni" ponašanjem tadašnje kosovske vlade, kada su se oštro protivili razgovorima između dvije strane, a ni prijetnje nisu izostale.

"ANA je spremna da odgovori na srpske napade prema građanima, našoj braći i sestrama u Istočnom Kosovu (Preševska dolina)", pisalo je u jednom od saopštenja.

 
Šta je Albanska narodna armija?

ANA se prvi put pojavila na Kosovu oko 2000. godine. Iako je njihovo postojanje na početku demantovano od međunarodnih snaga na KiM, sve češće su se u javnosti čuli izvještaji o napadima na građane srpske nacionalnosti, a zatim su uslijedila i saopštenja za javnost organizacije. Njihove izjave, ali i djelovanje, doveli su do toga da ANA nakon dvije-tri godine od osnivanja bude proglašena terorističkom organizacijom. Upravo to dovelo je organizaciju na "crnu listu" SAD i EU.

Miniranje mosta

To se desilo nakon najpoznatije terorističke akcije ANA - miniranja mosta u Ložištu, na sjeveru Kosova, kada su dvojica njihovih članova Islam Beriša i Hamza Behrami poginuli.

Jedan od glavnih ciljeva ove organizacije je stvaranje takozvane "velike Albanije" ali, pošto nikada za to nisu uspjeli da dobiju podršku, njeni pripadnici nastavili su da izvode pojedinačne, ali planirane terorističke akcije. Pored podmetanja bombi i eksploziva, ANA se optužuje i za pojedina ubistva, poput ubistva porodice Stolić u Obiliću.

ANA ima 800 terorista

Osim "velike Albanije", jedan od ciljeva ANA je i zaštita teritorijalnog integriteta samoproglašene Republike Kosovo. Međutim, mediji navode i da se zapravo iza te "gerilske borbe" za ove "više ciljeve", ANA bavi i krijumčarenjem, trgovinom drogom, etničkim čišćenjem pa i trgovinom ljudima.

Veze ANA i kosovskih vlasti

Aktuelni predsjednik kosovske skupštine i prvi čovjek nekadašnje tajne službe OVK (ŠIK), svo vrijeme održava bliske kontakte sa rukovodstvom terorističke organizacije ANA.

Spekuliše se da ŠIK, iako formalno ne postoji, zapravo nikada nije potpuno nestao, a u njegovom sastavu su i dalje najekstremniji pripadnici bivše OVK, koji direktno učestvuje u kreiranju strategije djelovanja ANA, uz podršku Kadrija Veseljija, ali i drugih kosovskih političara poput Ramuša Haradinaja, pa i Hašima Tačija, takođe nekadašnjih pripradnika OVK.

Thumbnail

"Pripadnici ANA se po Veseljijevim instrukcijama bave ucjenama, prijetnjama, iznuđuju novac od jednog broja biznismena, a nerijetko je riječ i o njihovim sunarodnicima koji se bave trgovinom, prevozom robe i putnika, pa su onda u obavezi da im finansijski pomažu", svojevremeno je za "Blic" ispričao izvor iz bezbjednosnih struktura.

Takođe, mediji su navodili i da ANA ima svoje punktove za vojnu obuku Albanaca na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije, a da se naoružavaju uglavnom iz Albanije. ANA je, prema nekim izvorima, zapravo i jedan od instrumenata ili "oružja" u procesu dijaloga između Beograda i Prištine koja, kada "zapne", vrši pritiske i preduzimaju nasilne akcije.

Koliko ih ima

Stvaran broj pripadnika ove ekstremističke organizacije nije poznat, spekuliše se brojkama od nekoliko stotina, do desetak hiljada ljudi. Navodno, najviše njenih pripadnika nalazi se na području Kosovske Kamenice i Gnjilana na istočnom Kosovu, a spekulisalo se i da se među njenim pripadnicima nalaze i arapski plaćenici, koji su vojnu obuku prošli u Avganistanu, Iraku, Čečeniji i na Kosovu.

U njenom sastavu su najvećim dijelom Albanci i iz nekadašnje OVK, ali i OVPBM i ONA, tako da ih praktično u cijelom okruženju, a ne samo na Kosovu, što dokazuju i njihove akcije po regionu.

ANA je u Makedoniji poznata kao makedonska OVK, koja je 2001. godine započela oružani sukob na teritoriji ove zemlje. Prošle godine upravo je ona, kako su prenijeli makedonski mediji, zaprijetila dizanjem u vazduh suda u Tetovu, ali se ispostavilo da je dojava bila lažna.

Takođe, prije izvjesnog vremena ANA je prijetila i da će doći do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Pod maskama

Osim spekulacija, nije poznato ni ko je lider ove ekstremne organizacije, ali ni imena njenih članova. Ipak, sredinom 2015. godine mediji su objavili da je Valon Kabaši iz Orahovca, koji je ubijen tih dana tokom sukoba u Kumanovu (Makedonija), prvi identifikovani pripadnik Albanske narodne armije.

Inače, u toj akciji makedonskih specijalaca ubijeno je ukupno osam pripadnika takozvane "kumanovske grupe", a zaplijenjena je i velika količina naoružanja, uključujući moderne protivtenkovske i protivavionske projektile.

Prije Kabašija, međunarodni zvaničnici su spekulisali da je Ljirim Jakupi, poznat pod nadimkom "komandant Naci", jedan od glavnih komandanata ANA.

I svjetski mediji o ANA

Albanska narodna armija nije poznata samo u okruženju, već i šire. O njoj je svojevremeno pisao i britanski "Sandej tajms", prenoseći njihove prijetnje, tačnije "obećanja" da će štititi sjevernu granicu Kosova "od srpske agresije", a novinar tog lista se čak i sastao sa trojicom članova ove organizacije na Kosovu, na tajnoj lokaciji. Oni su tada pričali kako se naoružavaju, imaju patrole i punktove u blizini granice sa Srbijom.

Tviter objašnjenje

Albansko-holandski novinar Vinsent Trieste nešto kasnije je pokušao da smanji odgovornost, pa je na Tviteru napisao da je "greškom objavio stari snimak na kojem naoružana ekstremistička grupa, koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija traži od albanske i kosovske vlade da ne 'trguju' teritorijama".

"Moji tvitovi o poruci ANA zasnovani su na jednom starom snimku koji mi je poslao neko kome sam vjerovao. Žao mi je što sam objavio na Tviteru stari video, to je bila greška", naveo je u poruci.