Novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan

Ko je Gabrijel Eskobar?

  • Извор: Блиц
  • 30.08.2021. 14:12

Sljedećeg mjeseca će se desiti važna diplomatska smjena - izaslanik američkog predsjednika Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan zvanično će biti "novo" lice - umjesto Metju Palmera, palicu za ovu funkciju preuzeće Gabrijel Eskobar.

Sljedećeg mjeseca će se desiti važna diplomatska smjena - izaslanik američkog predsjednika Džozefa Bajdena za zapadni Balkan zvanično će biti "novo" lice - umjesto Metju Palmera, palicu za ovu funkciju preuzeće Gabrijel Eskobar.

Izuzetan je poznavalac Balkana, energičnog pristupa, prešao je dugačak put od Beograda u kojem je bio 2001, pa se preko Bolivije, Pakistana, Iraka ponovo zadesio u srpskoj prestonici.

Metju Palmera smo već dobro upoznali, ali sada je pitanje ko je Gabrijel Eskobar? Da li mu je biografija podjednako živopisna kao i prezime? Koliko zna o Zapadnom Balkanu, Srbiji?

Zvanična biografija kaže: imenovan je za zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine, a do dolaska ambasadora Entonija Gofrija bio je otpravnik poslova.

To mu nije prvi boravak u Beogradu, 2001. je bio šef političkog odjeljenja odmah nakon što je ambasada SAD ponovo otvorila ambasadu. U bivšoj Jugoslaviji je od 1998, do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Кancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, pa zamjenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici.

U srijedu ispraćen na novu funkciju

Prije ponovnog dolaska u Beograd bio je viši savjetnik ambasadora zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, Iraku, gdje je tokom većine mandata bio na jednoj od najvažnijih funkcija – zamjenika ambasadora.

Bio je i koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta ( 2017. i 2018.) zamjenik ambasadora u Američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji ( 2014.-2017.), generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu (2013-2014). i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Кirkuka u Iraku (2009-2010.)

Ali, kako nas interesuje ono što se krije između ovih redova zvanične biografije, razgovarali samo sa predstavnicima diplomatskog kora, ali i ljudima koji su imali prilike da sa njim sarađuju. I, svi do jednog kažu – riječ je o čovjeku koji nije ni Trampov, ni Bajdenov već je – profesionalanac.

Ambasada SAD mu je, prema informacijama Blica, prije četiri dana priredila prigodan ispraćaj na novu funkciju.

– Gabrijel Eskobar odlično zna prilike u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu. Uvijek je bio u drugom planu, neeksponiran u javnosti, ali suštinski je obavljao mnoge poslove. Bavio se kako ekonomskim tako i političkim temama. Karijerni je diplomata – ističe jedan od sagovornika Blica sa kojim se razgovaralo.

Šest priznanja za izuzetan doprinos

Eskobar je u šest navrata dobio najviše priznanje Stejt departmenta za izuzetan doprinos i priznanje Stejt departmenta za poseban doprinos.

Dobitnik je nagrade Stejt departmenta za izuzetan rad na terenu kao i nagrade Ministarstva odbrane koja se dodjeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci.

Govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, a očekuje se, da će ubrzo po preuzimanju funkcije krenuti na put i u posjete zemlje regiona.

Njegovo imenovanje je, kako ocijenjuju pojedini mediji, pokazatelj je jedne bitne stvari – da se Bijela kuća pod komandom Bajdena ,”odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana”.

To mu neće biti prvi put, kako priča jedan od izvora iz diplomatskih krugova, Eskobar je bio jedan od desetak mladih diplomata koji su poslije petooktobarskih promjena došli u Srbiju i održavali veze sa civilnim društvom ali i ljudima iz svijeta politike.

– Tada je u Beograd došlo šest sedam mladih, po rangu mladih diplomata, koji su komunicirali sa ljudima iz civilnog društva i političkim strankama. Među njima je bio i Eskobar. U međuvremenu je prošao dosta, ali važno je reći da izaslanici ne kreiraju politiku, već najviši ešalon Bele kuće – napominje diplomatski izvor Blica dobro upoznat sa karijerom Eskobara.

Među važnim temama na stolu Eskobaru će se naći i dijalog Beograda i Prištine, ali sagovornici Blica kažu i da je sada pitanje koliko SAD žele da se uključe u dijalog.

– SAD će, kada izađe iz Avganistana, i u oktobru iz Iraka, da prebace težište interesovanja na Aziju. Kina je “majka” svih njihovih glavobolja, pitanje je koliko će s baviti Zapadnim Balkanom – zaključuje jedan od sagovornika Blica.


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм