Podgorica

Knjiga mitropolita Amfilohija o Njegošu značajna za buduće generacije

  • 13.11.2019. 08:59

U Podgorici je u okviru Međunarodne manifestacije "Njegoševi dani" održana druga sesija na kojoj su najistaknutiji Njegošolozi govorili o knjizi Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - "Sveti Petar Drugi Cetinjski, pustinjak i lovćenski tajnovidac".

Sveštenik Velibor Džomić, starješina crkve Svetog Đorđa pod Goricom, rekao je da je mitropolit Amfilohije u ovoj knjizi Njegoša predstavio kao svetog jerarha, duhovnog celebnika.

"Govorio je, takođe, veoma jasno i iscrpno iz istorijske, bogoslovske i kanonske perspektive, o uvrštavanju Svetog Petra lovćenskog tajnovidca u diptih svetih, poredeći ga sa Svetim despotom Stefanom Lazarevićem", rekao je Džomić.

On je istakao da će ova mitropolitova knjiga značiti naročito budućim generacijama i otvarati im oči za istinsko razumijevanje i sagledavanje Njegoševog lika i djela.

Profesor Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, govorio je o zastupljenosti Njegoša na univerzitetima u Temišvaru i Bukureštu, ukazavši na nasljeđe pokojne profesorke Vojislave Stojanović iz Bukurešta, koja se bavila tumačenjem Njegoša.

"Predajući srpsku književnost na univerzitetu u Temišvaru, ja sam pokušao da na svoj način približim Njegoša jer smatram da je bio i ostao najveći pjesnik, pjesnik na kome smo se učili", rekao je on.

Srpski akademik iz Novog Sada Miro Vuksanović rekao je da je mitropolitovo slavljenje Njegoša autentično i najuzvišenije, upamćeno kao riječ koja umije da posveti, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vuksanović se osvrnuo na djelatnost mitropolita Amfilohija na tronu Svetog Petra Cetinjskog i poželio da Vladika bude uvijek slavljen i slavan kao što je on proslavio Njegoševo ime.

Nakon toga, pjesnici iz Crne Gore, Srbije, Rumunije, Bugarske, Rusije i djaspore su govorili svoje stihove.

Večeras, treće i završne večeri ove manifestacije u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, stihove će od 20.00 časova govoriti domaći i strani pjesnici, nakon čega će uslijediti koncert etno-pojca Danice Crnogorčević.

Тагови: