Izbori u Hrvatskoj

Kitarovićeva predstavila izborni program

  • 11.11.2019. 13:39

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kao svoj najveći uspjeh u prvom mandatu navela je to što je "izvukla Hrvatsku iz regiona" (prostor bivše Јugoslavije) i ocijenila da je bila iznad ideoloških podjela.

Kitarovićeva se na predstavljanju izbornog programa u Zagrebu obratila, kako je navela, "Hrvaticama i Hrvatima u Hrvatskoj, BiH i svijetu" i poručila da je Hrvatsku pozicionirala u centralnu Evropu i Mediteran.

Ona je za probleme države okrivila SDP koji je imao vlast par godina, tvrdeći da je zemlja tada zadužena i da je tadašnja vlast od Hrvatske naparavila "slučajnu državu".

Kitarevićeva je promovisala izborni slogan: "Predsjednica. Јer Hrvatska zna", pred vrhom HDZ-a, koji joj pruža podršku na izborima.

Ona je kao dio svog programa navela i hrvatski identitet, koji, kao navodi, treba promovisati kroz jezičnu kulturu u školama i na fakultetima.

Takođe, najavila je da će se boriti za očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH, prenose hrvatski mediji.

Kitarovićeva se zalaže za bolji ekonomski razvoj Hrvatske, promovisanje demokratije te nultu stopu tolerancije na nasilje.

Ona želi jačanje hrvatske vojske i policije, a kao posebnu tačku programa navela je - hrvatski optimizam.

Na skupu je govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je Kolindu Grabar-Kitarović nazvao "globalnim hrvatskim brendom".

Voditelj na promociji bio je nekadašnji poznati hrvatski i eks jugoslovenski tv voditelj Oliver Mlakar. On je o Kitarovićevoj govorio biranim riječima i istakao da je najavljuje "sa ponosom" .

Izbori za predsjednika Hrvatske biće održani krajem decembra ove godine, a eventualni drugi krug nakon Nove godine.


 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)