Miodrag Linta

Kitarovićeva izgovorila niz gluposti i laži

  • 31.08.2019. 11:31

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izgovorila niz gluposti i laži govoreći kako se Srbija nije suočila sa vlastitom istorijom, te da se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom prošlošću već skoro tri decenije aktivno radi na rehabilitaciji NDH i ustaštva.

Linta je naglasio da Srbija ne skriva podatke o nestalim hrvatskim veteranima i civilima, dok u Hrvatskoj ima više od 30 poznatih grobnih mjesta u kojima su posmrtni ostaci Srba i veliki broj ekshumiranih posmrtnih ostataka čija se identifikacija ne radi godinama. 

To, dodao je, jasno pokazuje da u Hrvatskoj nema političke volje da se riješi pitanje nestalih i da se to humanitartno pitanje politizuje u dnevno-politčke svrhe. 

"Temelj Hrvatske u praksi i realnom životu nije ZAVNOH i antifašizam već NDH i ustaštvo", istakao je Linta u pisanoj izjavi. 

Prema njegovim riječima, Kitarovićeva veoma dosljedno ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji koja je zvanično potvrđena u proustaškoj Deklaraciji o domovinskom ratu. 

"U toj sramnoj Deklaraciji, koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine, stoji da su Srbija, krajiški Srbi i JNA tobože izvršili agresiju na Hrvatsku. Prava istina jeste da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju, JNA i krajiške Srbe", istakao je Linta. 

Linta je naveo da je srpski narod imao dva antifašistička pokreta - partizanski i četnički, te da je apsolutno neprihvatljivo zastupati lažnu i zlonamjernu tezu da je Ravnogorski pokret bio fašistički i stavljati ga u istu ravan sa genocidnim i nacifašističkim ustaškim režimom. 

"Komadant Ravnogorskog pokreta Draža Mihajlović bio je vojni ministar u izbegličkoj Vladi čije je sedište bilo u Londonu, dok je masovni ubica i poglavnik genocidne NDH bio najverniji saveznik Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke sa sedištem u Berlinu", objasnio je Linta.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.