Upozorena u pismu

Kitarovićeva bez odgovora na optužbe o veličanju ustaštva

  • 30.11.2018. 09:35

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još nije odgovorila na pismo u kojem je još prije mjesec dana upozorena na alarmantno širenje revizionizma i veličanje ustaštva u hrvatskom društvu.

Poslanici u Saboru Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus i predsjednik antifašista Hrvatske Franjo Habulin u pismu su stavili akcenat na knjigu "Sluga domovine" o veličanju ustaškog koljača i komandanta logora Jasenovac Maksa Luburića, te ukazali da je revizionizam sve izraženiji, kao i da zabrinjava što, osim Katoličke crkve i pojedinih jedinica lokalne samouprave, u tome učestvuju i "braniteljska udruženja". 

"Umanjuje se broj žrtava i negira se da su ti zločini počinjeni u NDH kao i da je sama NDH zasnovana na rasnim zakonima. Umjesto da predsjednica, Vlada, Sabor, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju učestvovati u njima", navedeno je u pismu. 

U pismu se napominje da su Austrija i NJemačka učinile sve da se tako nešto ne događa i zatražili da se bezrezervno osudi širenje mržnje prema žrtvama i širenje neistine o NDH, pišu "Večernje novosti". 

Maks Luburić, kojeg autor knjige Vlado Vladić predstavlja kao "generala Drinjanina i hrvatskog viteza" spada u red najkrvavijih ustaških zločinaca, a jedinice kojim je komandovao izvršile su brojne zločine. 

Luburić je bio komandant svih logora u NDH, a iz Hrvatske je pobjegao i ubijen u atentatu u Španiji. 

Najavljeno je da će knjiga "Sluga domovine" biti predstavljena u nekoliko crkava u Hrvatskoj, iako je Luburićev sin odbio da sarađuje na pisanju knjige, poručivši autoru da ga je stid zbog zločina u Jasenovcu.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм