Izvrtanje istorije u Hrvatskoj 

Katolička crkva i Alojzije Stepinac predstavljeni kao protivnici ustaša 

15:25, 18.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U hrvatskom udžbeniku za 8. razred, Katolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Alojzije Stepinac proglašeni su za velike antifašiste, a relativizovan je karakter ustaškog režima?!

Takav pogled na istoriju izaziva polemiku u Hrvatskoj i kritike na račun izdavačke kuće "Alfa", koja je priredila udžbenik čiji su autori istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb. 

"Alfa" je poznata kao desno orijentisana izdavačka kuća, a njena udžbenička izdanja popularna su u raznim dijelovima Hrvatske. 

U ovom izdanju Crkva je opisana kao izrazito antifašistička, bez ikakvog pominjanja kolaboracije sa ustaškim pokretom i nacistima. 

"Veliki broj hrvatskih građana osuđivao je nasilje nad svojim sugrađanima, a u tome su najviše prednjačili mladi naraštaji i Crkva", piše u udžbeniku, na koji se odnosi veliki broj kritika upućenih putem društvenih mreža. 

Kontroverzni zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je u toj verziji istorije nazvan "jednim od najvećih protivnika ustaškog režima". 

Antifašisti se u toj verziji slabo pominju, a izbjegnute su brojne fotografije koje bilježe saradnju Crkve i sveštenstva sa ustašama i njemačkim okupatorima. 

Istoričar Hrvoje Klasić upozorava za "Indeks" da je navođenje Crkve i katoličkih sveštenika u Drugom svjetskom ratu isključivo u pozitivnom svjetlu - istorijski revizionizam. 

Ne sporeći da su neki sveštenici pomagali otpor okupatoru, Klasić ukazuje da su bili brojni oni koji, ne samo da su podržali ustaše, već su se aktivno uključili u njihov aparat vlasti. 

U spornom udžbeniku tvrdi se da je antifašistički pokret rastao zbog izloženosti "velikom italijanskom teroru", bez pominjanja ustaškog terora, a relativizovana su dešavanja u medijima i kulturi za vrijeme NDH.