Afera Reket

Katica Janeva iz zatvora dala ostavku

  • 05.09.2019. 22:42

Specijalna makedonska tužiteljka Katica Janeva iz zatvora je poslala pismo Savjetu državnih tužilaca Sjeverne Makedonije da je aktivirala ostavku, objavili su makedonski mediji, ali još nema zvanične potvrde te informacije.

Ni u Savjetu državnih tužilaca, ni u Specijalnom tužilaštvu nisu dobili pismo od Janeve o aktiviranju ostavke koju je podnijela 15. jula, a iz Krivičnog suda "Skoplje" niti su potvrdili niti demantovali da su dobili takvo pismo specijalne tužiteljke.

Predshednik Savjeta državnih tužilaca Aco Kolev rekao je da do kraja radnog dana, u 15.30, nije dobijen nikakav dopis od specijalne tužiteljke Janeve, ali da je moguće da stigne u toku sutrašnjeg dana.

Taj savjet je 29. avgusta započeo postupak za razriješenje Janeve, koja je uhapšena zbog afere Reket, a danas je nadležni parlamentarni odbor predložio da poslanici na plenarnoj sjednici razriješe specijalnu tužiteljku "zbog nezakonitog i nasavjesnog rada".

Janeva je 15. jula podnijela ostavku istog dana kad je prvoosumnjičeni u slučaju Reket Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, uhapšen na granici sa Grčkom, a njeno aktiviranje je uslovila postizanjem dogovora političkih stranaka oko novog zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše nastavak rada Spcijalniog tužilaštva i izborom njenog nasljednika.

Janeva je prije dva dana iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje", gdje se nalazi kao osumnjičena u aferi Reket, Specijalnom tužilaštvu, koje vodi, poslala pismo da sve slučajeve preda državnom tužilaštvu, a očekuje se da do sutra tužilac Ljubomir Jovevski odluči da li će ih preuzeti.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i njegova stranka SDSM smatraju da je sasvim u redu da Janeva preda slučajeve državnom tužilaštvu, dok iz opozicione VMRO-DPMNE ocijenjuju da je to pismo "skandal" i da "govori o povezanosti vlasti i Specijalnog tužilaštva".

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.