Kakve promjene za Balkan donosi Džo Bajden u Bijeloj kući?

  • 20.01.2021. 18:25

Džo Bajden dolazi na čelo najmoćnije države svijeta - i uveliko se spekuliše šta za Balkan znači smjena u Bijeloj kući. Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, očekuje sličnu politiku kao kod prethodnih administracija - što znači privrženost Dejtonskom sporazumu. 

Poruke koje su se čule na sastancima predstavnika nove administracije i srpske zajednice prethodnih dana daju razloga za optimizam, poručuje Kesić.

"Bilo je govora o tome da Amerika gleda na Srbiju kao na partnera, da nova administracija želi da izgradi jednu jaku i dobru saradnju sa Srbijom. Možemo onda i na neki način da se nadamo da će preko tih odnosa sa Beogradom da se otvori prostor i za Republiku Srpsku i za legitimne stavove vlasti iz Republike Srpske", kaže Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Bajden će nastaviti tamo gdje je stao Obama, putem koji je trasirao još Bil Klinton, ocjene su iz Republike Srpske. Balkan neće biti visoko na listi prioriteta nove američke administracije, ali neće biti ni zaboravljen, smatra Miloš Šolaja. Onima koji očekuju radikalne promjene u BiH, poručuje da će biti razočarani.

"Sigurno je da Bajden neće lično biti mnogo angažovan, on će vjerovatno strateški da uputi, i to će biti organizovan i koordinisan pristup zajedno sa Evropskom unijom. Sve će ostati na pozicijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i politika koje su na tome definisane, naravno tu postoje razlike u gledanjima", kaže Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa.

Iz Beograda stižu poruke da Srbi moraju biti oprezni, jer će u vrhu administracije biti osobe koje su se i prije bavile balkanskim pitanjima. Politički analitičar Nemanja Starović podsjeća da prema tim krugovima, BiH predstavlja primjer uspjeha američke spoljne politike devedesetih godina - ali i nedovršen posao. Što se odnosa sa Prištinom tiče, ne očekuje promjene.

"Ja sam gotovo ubijeđen u to da nova administracija neće odstupati od slova Vašingtonskog sporazuma, i da će poštovati njegove odredbe, prije svega one koje govore o tzv. dvostrukom moratorijumu na obračune Beograda i Prištine, odnosno Beograda i međunarodnih sponzora kosovske nezavisnosti unutar međunarodne arena, a vis-a-vis pokušaja Prištine da se učlani u međunarodne organizacije", kaže Nemanja Starović, politički analitičar.

Analitičari smatraju da će većina odluka za zapadni Balkan biti prepuštena Stejt dipartmentu, na čelu sa Entonijem Blinkenom. Ocjenjuju da će Bajden mnogo više morati da se bavi unutrašnjim pitanjima, jer je nedavni upad u Kongres pokazao da je Amerika duboko podijeljeno društvo, što mu neće ostaviti mnogo vremena da se direktnije bavi spoljnom politikom.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм