Crveni alarm

Kako roditelji da prepoznaju dijete koje koristi drogu

  • 26.06.2018. 12:06

Činjenica koja sve više zabrinjava nije samo to što mladi u Srbije sve ranije probaju drogu, već i ta da od nje sve češće umiru, kao i to da ima sve više tinejdžera koji drogu diluju!

Većina mladih drogu proba oko 16. godine, mada je sve više onih koji prvi džoint popuše još u osnovnoj školi. Svjedoci smo i svojevrsnog crnog bilansa: za samo nedjelju dana troje tinejdžera je izgubilo život nakon uzimanja prekomjernih doza narkotika. Međutim, ono što najviše plaši je činjenica da sve više maloljetnika postaju dileri.

Javnost je tokom prošle godine ostala šokirana viješću da je kod dvojice osnovaca beogradska policija pronašla čak 50 paketića heroina za prodaju. I nisu oni jedini, jer ih je na ulici sve više. U prodaji je baš sve - od marihuane i ekstazija, do heroina.

Kako i zbog čega maloljetnici postaju dileri droge i kako roditelji to mogu to prepoznaju, dok "vrag nije odneo šalu", objasnili su stručnjaci.


Crveni alarm kod roditelja treba da se upali kada primete da njihovo dijete:

- ima neobjašnjiv priliv novca, sebi može da kupi skupu garderobu, najnoviji model mobilnog telefona...
 
- iznenada i bez objašnjanja izlazi iz kuće u toku noći
 
- ima drastične promjene ponašnja kao što su tajnovitosti ili nagli porast samopouzdanja
 
- dolazi mu ili se viđa sa velikim brojem vršnjaka, vama uglavnom nepoznatim, novim "prijateljima"
 
- drastično su mu se promijenile na gore ocene u školi
 
- naglo je zapostavilo svoje uobičajene obaveze i hobije
 
- sve više komunicira sa nepoznatim osobama

Dileri najčešće vrbuju djecu koja su zavisnici ili koja žele da dođu do narkotika, a nemaju novca za to. Kako kaže dječji psiholog Marina Nadejin, često se dešava da stariji dileri djecu navlače tako što im daju psihoaktivne supstance, da bi postali stalni konzumenti, a zatim traže od njih da diluju, da bi dobijali narkotike.
Dokazivanje u vršnjačkoj grupi u kojoj su već infiltrirani i dileri, kao i laka zarada važan su motiv. 

"Djeca najčešće pristaju na to jer su ucjenjena, zavisna od psihoaktivnih supstanci, zaplašena ili sa negativnim sistemom vrijednosti. Neki adolescenti, pod uticajem društva ili potrebe da eksperimentišu i žive opasno, počinju da diluju drogu," naglašava psiholog Marina Nadejin.

Kako pojašnjava Nadejinova, adolescenti sa slabom kontrolom ponašanja, nerazvijenim emocionalnim i socijalnim vještinama, kao i adolescenti koji imaju nisko samopouzdanje češće se nađu na meti dilera.

"Adolescenti koji su najuspešniji dileri droge su najčešće okarakterisani kao neustrašivi, koji češće preuzimaju rizike, samouvjereni i često u ulogama vođe grupe - naglašava ona.