Kada mjere popuste, Hrvatsku će preplaviti kokain

  • 07.05.2020. 11:30

Ilegalna trgovina drogom poremećena je zbog pandemije virusa korona, ali su dileri pokazali da mogu odgovoriti na taj izazov, piše portal Indeks.

Naime, ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim avionima.

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom na to da je prevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda samo neznatno pogođen novonastalom situacijom sa virusom korona.

- Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere sa kovidom-19 popuste. Prevoz kokaina je nastavljen morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontrolišu - rekao je pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković, iz Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droga.

Stručnjak kaže, da bi heroin mogao biti jeftiniji, dok je cijena marihuane znatno porasla.

Navodi da je većina zavisnika u Hrvatskoj pod tretmanom i da dobija supstitucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim evropskim zemljama dio zavisnika nije pod tretmanom i oni su sada nagrunuli u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Kaže da bi tako cijena heroina mogla biti manja jer je smanjena potražnja, dok je  marihuani cijena znatno povećana.

Tvrdnju Petkovića potkrepljuje i izvještaj EMCDDA, evropskog centra za monitoring droge, u kojem se navodi da su tokom nedavnih ograničenja kretanja konzumenti promijenili uobičajne metode nabavke i distribucije droga.

Izvještaj otkriva da su na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tokom tromjesečnog perioda pandemije i reakcije na nju dovele do povećanja prodaje kanabisa.

- Tržište kanabisa je veliko i mnogi redovni konzumenti kanabisa su odlučili da se bolje snabdiju, očekujući poremećaje na tržištu zbog izolacije - navodi se u izvještaju.

Za razliku od kanabisa, izvještaj pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.