Južnoafrički soj sve bliže: Lakše se prenosi i otporniji je na vakcinu, a u komšiluku već registrovan

17:49, 01.03.2021.
Izvor: novosti.rs
Proteklih dana u Srbiji raste broj novozaraženih korona virusom, a ono što predstavlja dodatni razlog za brigu je činjenica što je južnoafrički soj korone registrovan i u susjedstvu.

Učetvrtak su u Hrvatskoj i Sloveniji zabilježeni prvi slučajevi nove otpornije i zaraznije varijante. U Hrvatsku su ga donijele dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara, dok je u Sloveniji on registrovan kod doktora koji se vratio iz Namibije.

Hrvatski stručnjaci upozoravaju da južnoafrički soj ima osobinu da “izbjegava imunološki odgovor”.

Vlasti Južnoafričke Republike su prvi put 18. decembra saopštile da varijanta korona virusa koja se brzo širi u tri provincije izaziva zabrinutost. Nazvali su je 501I.V2 i otkrili da doprinosi rastućoj stopi infekcije u Južnoj Africi u januaru.

I za ovaj soj kovida se veruje da se lako prenosi, nešto nalik britanskom za koji su naučnici rekli da je zarazniji za 56 odsto nego prethodni tipovi korone, pišu Novosti.

Genomsko sekvenciranje pokazalo je da je ovo drugačija varijanta od one identifikovane u Velikoj Britaniji, ali i južnoafrička i britanska varijanta dele mutaciju N501I u “spajk” proteinu. Ukratko, južnoafrička varijanta biološki je slična britanskoj, ali sa dvije dodatne mutacije koje mogu ometati efikasnost vakcine.

Otporniji na vakcinu

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDU) rekao je da postoje “neki dokazi koji ukazuju na to da jedna od mutacija “spajk” proteina, E484K, može uticati na neutralizaciju nekih poliklonskih i monoklonalnih antitela“.

Nedavna studija iz Južnoafričke Republike otkrila je da su i druge mutacije u ovom soju uzrokovale da antitijela imaju problema sa neutralisanjem virusa. To ima “implikacije na stopu reinfekcije i efikasnost vakcine”, rekli su naučnici.

Biotehnološka kompanija Moderna objavila je 25. januara da, iako se čini da je njena vakcina efikasna protiv te varijante, “iz opreza” razvija dodatnu “buster” vakcinu koja će delovati specifično na južnoafrički soj.

Kompanija Fajzer je prošle nedelje objavila zabrinjavajuće rezultate – laboratorijsko istraživanje pokazalo je da bi južnoafrički soj mogao za dvije trećine da smanji zaštitu koju pružaju antitijela razvijena nakon primljene vakcine te kompanije.