"Duboko zahlađenje" odnosa

Jutarnji: Kolinda ne dolazi u Srbiju

  • 07.08.2018. 10:29

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće doći u zvaničnu posjetu Srbiji, nakon što je predsjednik Srbije uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Njemačku, piše zagrebački Jutarnji list i "najavljuje" duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom.

"Nakon posljednjeg istupa Aleksandra Vučića, koji je uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Njemačku, nemoguće je čak i razmišljati o intenziviranju odnosa između naših država", prenosi list, pozivajući se na izvore iz državnog vrha.

Kako je izvor rekao, slijedi "duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom na neodređeno vrijeme".

"To, recimo, znači da nema govora o posjeti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsjednika Vučića. Isto tako, neko vrijeme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije", naveo je izvor.


On je ocijenio i da je Vučić svojom izjavom populistički zaoštrio situaciju.

"Srpsko vođstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD na obilježavanju Oluje, jer vlasti u Beogradu već dugo uvjeravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina, i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima", ocijenio je neimenovani zvaničnik.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок