Metod Trobec

Jugoslovenska zvijer: Žrtve komadao, pa ih palio u peći za hljeb

21:06, 17.10.2019.
Izvor: Kurir
Novine su pisale da je ovaj slovenački vozač viljuškara spalio šest žena. Nazivale su ga monstrumom, demonom, seksualnim manijakom, čovjekom-zvijeri.

Ko je zapravo Metod Trobec?

Metod Trobec rođen je 1948. godine kao vanbračni blizanac iz treće, neželjene, trudnoće svoje majke, inače udovice. Progovorio je u četvrtoj, a prohodao tek u petoj godini života.

Bio je zatvoren, sebičan, ćudljiv, usamljen, i previše vezan za majku. Izrastao je, međutim, u ljepuškastog i snažnog mladića.

Psihički problemi

Poslije služenja vojnog roka u JNA otišao je u Njemačku, u „Poršeovu“ fabriku u Štutgartu. Tu je izučio autolimarski zanat, i prvi put imao dužu vezu s nekom ženom. U pitanju je bila raspuštenica, pet godina starija od njega. U isto vrijeme, prilikom povremenih dolazaka kući, u Sloveniju, viđao se sa ženom koja je od njega bila starija 22 godine. Njome se, kad se 1974. konačno vratio u Jugoslaviju, i oženio. Povremeno ju je tukao, a živjeli su u kući njegove majke.

Metod Trobec tada je počeo da krade iz ustanova i stvari na željezničkoj stanici. Zbog pokušaja da proda auto iznajmljen u Njemačkoj, osuđen je na 13 mjeseci zatvora. Tu se ispostavilo da ima psihičke probleme, pa je liječen elektrošokovima. Supruga ga je napustila, a on se drugi put oženio 1978, djevojkom koju je poznavao samo tri dana. I nju je tukao, a od tašte je tražio da mu prepiše kuću i imanje. Uspio je da izvuče samo pare za novi auto.

Devet mjeseci kasnije i ovaj brak je razveden. Trobec se sasvim propio i sve drskije krao iz magacina u kojem je vozio viljuškar.

Milicija je krađe otkrila slučajno: pošto je pretukao i opljačkao jednog njemačkog turistu, patrola je došla da izvrši pretres Tropčeve kuće. Ispostavilo se da su sve sobe pune stvari iz magacina!

Kuća puna ženske odeće

Ali pored ukradenih predmeta, našli su i dosta ženskih stvari: rublje, haljine, torbe, cipele... i dokumenta na ime Zorke Nikolić, koja se vodila kao nestala osoba. Zbog pljačke Nijemca osuđen je na osam godina zatvora, ali je istraga nastavljena. Rezultati su bili uznemirujući: u seoskoj kući u mjestu Gorenji Vas blizu Škofje Loke, u dvorištu, kod đubrišta i u samoj zgradi istražitelji su našli ugljenisane ostatke ljudskih tijela, djelove odjeće, dugmad... a u pepelu zidane peći za hljeb pronađeni su ostaci lobanja „najmanje pet osoba“, kako su utvrdili medicinski vještaci!

Ubio je Vidu, Marijanu, Uršku, Anu, Zorku...

Trobec je priznao ubistva Vide Markovčić, Marijane Cankar, Urške Brečko, Ane Plevnik i Zorke Nikolić. Imale su između 18 i 55 godina, a zajednička im je bila sklonost ka alkoholu, usamljenost i neuspjeh u životu.

"Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene prije nje. Tada sam se onesvijestio od uzbuđenja. Kad sam se osvijestio, ona je bila krvava i mrtva!" , opisao je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i posljednje žrtve Zorke Nikolić.

Usamljene žene tražio je i upoznavao po kafanama, te ih vodio u svoju kuću. Tu ih je seksualno zlostavljao i davio tokom odnosa. Poslije je njihova tjela komadao i spaljivao u peći za hljeb.

Osuđen je na smrt 1982, ali mu je docnije kazna zamijenjena sa 20 godina zatvora. Objesio se u svojoj ćeliji 2006. godine. Tokom robijanja priznao je i šesto ubistvo.

Ostaci lobanja

U seoskoj kući u mjestu Gorenji Vas blizu Škofje Loke, u dvorištu, kod đubrišta i u samoj zgradi istražitelji su našli ugljenisane ostatke ljudskih tijela, djelove odeće, dugmad... a u pepelu zidane peći za hljeb pronađeni su ostaci lobanja „najmanje pet osoba“, kako su utvrdili medicinski vještaci.

Pročitajte još: 

Policajci ga pustili pijanog na autoput, vozio suprotnim smjerom, dvoje poginulo

Odali počast preminulom kolegi

Ubila sestru i držala tijelo u zamrzivaču: Ujakova izjava baca novo svjetlo na cijeli slučaj

Kriminalci sa Sokoca ubili predsjednika FK Bežanija?