Ministar državne imovine

Još jedan hrvatski ministar podnio ostavku

  • 15.07.2019. 13:12

Ministar državne imovine Hrvatske Goran Marić podnio je ostavku.

Marić je ostavku podnio nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom, kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati. 

"Danas sam podnio neopozivu ostavku i aktivirao svoj mandat u saboru", kazao je Marić.

Ono što se nagađalo tokom cijelog jutra, dobilo je potvrdu malo iza podneva.

"Radio sam pod strašnim pritiskom, postao sam meta. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj", kazao je Marić.

Ova odluka i nije toliko iznenađenje budući da se u medijima već neko vrijeme spekulisalo da će Marić biti jedan od ministara koji će u sklopu rekonstrukcije Vlade napustiti Banske dvore.

Uz Marića se posljednjih nekoliko sedmice povezuje nekoliko poslova koji su podigli sumnju u postojanje sukoba interesa. 

Tako je Jutarnji list prošle sedmice otkrio da je Marić odlučio u maju ove godine kompanijama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 hiljada kvadratnih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Podsjetimo, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević podnio je u prošli ponedjeljak ostavke na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon višestanog sastanka u središnjici stranke izvijestio novinare da je prihvatio te ostavke.

Plenković je, takođe izjavio prošle sedmice da je od Predsjedništva i Nacionalnog veća HDZ dobio podršku za rekonstrukciju vlade, ali nije precizirao da li će se desiti uskoro ili na jesen.

Тагови: