Joanikije postavljen za administratora Mitropolije crnogorsko primorske

21:59, 30.10.2020.
Izvor: Tanjug
Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, saopšteno je "Vijestima" iz Mitropolije.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije (83) preminuo je danas od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore.

Biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Pomen Amfilohiju u Cetinjskom manastiru

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je večeras u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kraj odra je govorio rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je "mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva".

„Procvijetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori i Mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. Čuda smo se nagledali kako kaže jedan stih u Svetom Pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na Mitropolita Amfilohija", naveo je Perović.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspio, ali ne i da izmiri Crnogorce, prenio je sajt Mitropolije.

"Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem Mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira", rekao je otac Gojko.