Pisao predsjedniku Mehanizma u Hagu

Jadranko Prlić traži da ne služi kaznu u Velikoj Britaniji

  • 10.04.2019. 12:30

Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora, zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da kaznu ne služi u Velikoj Britaniji, javila je Balkanska istraživačka mreža /Birn/ BiH.

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Karmelu Ađijusu naglasio da je zatvor na ostrvu Vajt, u kojem bi trebalo da služi kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine. 

"Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da se, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 odsto pritvorenika ne osjeća bezbjednim, 36 odsto njih je prijavilo nasilje od drugih pritvorenika, a 34 odsto nasilje stražara", naveo je Prlić u pismu, u koje je Birn imao uvid. 

Prlić je istakao da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona Bošnjaka. 

On je naveo i da će ga onemogućavanje pristupa laptopu spriječiti da piše knjige, kojih je, kako je napomenuo, objavio već 11. 

Prlić je napisao da bi trebalo da mu bude omogućeno da kaznu služi u BiH s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora, koji je, kako je naveo, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima. 

On je pismo poslao institucijama BiH i ministru pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu. 

"S obzirom na to da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji, što bi bilo logično, želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela", navodi se u Prlićevom pismu. 

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina. 

Nekadašnjem ministru odbrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba HVO-a Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina. 

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije Hrvatske Republike Herceg-Bosne za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je desetogodišnja kazna zatvora. 

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм