Optužba za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama

Izricanje prvostepene presude Zdravku Mamiću

07:26, 06.06.2018.
Izvor: avaz
Thumbnail
Osječki Županijski sud danas će izreći prvostepenu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinamo Zagreb Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru. 

Četvoricu optuženih USKOK tereti za izvlačenje oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza.

Nakon suđenja započetog 27. aprila prošle godine, kada su se sva četvorica optuženih izjasnila da se ne smatraju krivim, tužilaštvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. maja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuslovne zatvorske kazne, prenosi Hina.

Odbrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebno one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamo.

Tokom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena finansijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih incidenata Zdravka Mamića, koji je 1. septembra prošle godine, tokom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. aprila ove godine da bi mu se predočili dokazi izvedeni tokom njegovog odsustva sa suđenja.

Tokom iznošenja odbrana niko od okrivljenih nije želio odgovarati na pitanja tužilaštva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. maja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi "pravdom, istinom i strukom".