11. Weekend Media Festival

Izazovi na tržištu oglašavanja u doba vještačke inteligencije

  • 24.07.2018. 16:05

Iz Njujorka u Rovinj stiže Jason Jercinovic, vizionarski digitalni marketingaš i globalni šef marketinških inovacija u američkoj agenciji "Havas". Otkriće šta nas čeka prilikom primjene vještačke inteligencije u marketingu.

Vještačka inteligencija otvorila je novi svijet brendovima koji pomoću te tehnologije mogu naučiti mnogo o preferencijama korisnika i preporučiti im sadržaje krojene prema njihovom ukusu. 

Jedan od takvih primjera je Netflix čije su preporuke filmova i serija jedan od načina podsticanja korisnika da nastave s korišćenjem tog servisa. Prateći njihovo ponašanje pametni algoritmi grade bazu onoga što gledaoci žele, ne prepuštajući odluke samo genijalnim režiserima.

O prednostima, ali i izazovima upotrebe vještačke inteligencije u marketingu na 11. "Weekend Media Festivalu" u Rovinju govoriće Jason Jercinovic, globalni voditelj marketinških inovacija u renomiranoj američkoj agenciji "Havas" u Njujorku. Jason Jercinovic je vizionarski digitalni marketingaš s više od 20 godina iskustva u tehnologijama, oglašavanju i marketingu, od rada sa start-upima do vodećih svjetskih brendova. Jedan je od globalnih predvodnika kada je riječ o primjeni umjetne inteligencije u marketingu. U "Havasu" je kao globalni šef za marketinške inovacije zadužen za nove AI i CX poslovne jedinice (Havas Cognitive). U svom radu koristi znanja iz područja vještačke inteligencije, analize podataka, tehnologije, biznis strategija i dizajna. 

Vještačka inteligencija ulazi u sve pore života pa tako i u oglašavanje. Jedan od primjera su "chatbotovi", sve popularnija tema u svijetu digitalnog marketinga koji implementirani u platforme za komunikaciju i messaging aplikacije, služe za razgovor između brenda i korisnika. Iako takva inovativna rješenja mogu značajno poboljšati naše živote, ovaj poznati stručnjak s razlogom postavlja pitanje kako biti siguran da se koriste u prave svrhe?

Lani je Fejsbuk morao ugasiti program vještačke inteligencije nakon što su dva bota razvili svoj jezik koji ljudi više nisu mogli razumijeti, a poznati su i slučajevi u kojima su se botovi koristili rasističkim komentarima. Jason Jercinovic se stoga zalaže za stvaranje etičkog kodeksa koji bi ograničio korišćenje vještačke inteligencije u marketingu, te osigurao transparentnost i povjerenje. Na svom predavanju u sklopu Weekenda, pokušaće odrediti granicu koju oglašivači baš nikada ne bi smjeli prijeći. 

Najveći regionalni komunikacijski festival održava se od 20. do 23. septembra na poznatoj lokaciji u staroj fabrici duvana u Rovinju, a ovogodišnji partneri su Francuska i Njemačka. Svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji i ovoga puta predstaviće najvažnija digitalna nagrada "SoMo Borac".

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина