Poruka predsjednika Makedonije

Ivanov: Neću na referendum, glasao sam 1991.

  • 23.09.2018. 16:13

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov poručio je da 30. septembra neće izaći da glasa na referendumu o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija.

On je dodao da je glasao prije 27 godina, 8. septembra 1991. godine, kada je na referendumu odlučeno da Makedonija postane suverena i nezavisna sa pravom udruživanja sa nezavisnim državama Jugoslavije. 

Ivanov je podsjetio da je od građana dva puta dobijao povjerenje da ne dozvoli promjenu Ustava sa ciljem promjene imena, da ne prihvata ideje i prijedloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživota, prenosi njegov kabinet. 

"Ne odstupam od tih mojih uvjerenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam", rekao je Ivanov prilikom susreta sa Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu, prenose makedonski mediji. 

Ivanov je rekao da u skladu sa članom sedam, stav tri Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu. 

"Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam prije 27 godina, 8. septembra 1991", poručio je makedonski predsjednik. 

Ivanov se nalazi u radnoj posjeti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок