Slovenija i Hrvatska na samom začelju

Istraživanje pokazalo: Ove zemlje su najuticajnije u EU

21:35, 04.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
NJemačka, Francuska, Velika Britanija i Holandija najuticajnije su države EU, dok su Slovenija i Hrvatska na samom začelju, pokazuje istraživanje Evropskog savjeta za spoljne odnose i Fondacije "Štiftung Merkator".

Slovenija i Hrvatska su na 25. mjestu kada je u pitanju njihov opšti uticaj u bloku, gdje poziciju dijele sa Bugarskom i Maltom. 

Istu poziciju Slovenija i Hrvatska zauzimaju i kada je riječ o uticaju na politiku EU, pokazalo je istraživanje pod nazivom "EU koališn eksplorer". 

Istraživanje je pokazalo da je NJemačka najbolji partner u donošenju političkih odluka, a slijede Francuska i Italija. 

Evropski savjet za spoljne odnose sačinio je izvještaj na osnovu pitanja koja su postavljena 877 stručnjaka iz svih država članica EU, aktivniih u politici EU, bilo da je riječ o stručnjacima iz medija, vlada zemalja ili instituta. 

Iako je Slovenija među zemljama koje imaju najmanje uticaja u EU, dobro je plasirana kada je u pitanju zalaganje za dublje integracije EU, gdje je zauzela 14. mjesto. 

Kada je riječ o prioritetima, istraživanje je pokazalo da je Slovenija najaktivnija u zajedničkoj politici azila, jedinstvenoj fiskalnoj politici, jedinstvenom tržištu i jedinstvenom nadgledanju evrozone. 

Istraživanje je pokazalo da je Mađarska zemlja koja "najviše razočarava", dok se Slovenija našla na 16. mjestu, kao jedna od zemalja koje su najmanje razočarale u protekle dve godine, prenose slovenački mediji.