Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori

Istrajati u mirnim i molitvenim protestima

  • 06.01.2020. 09:29

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori poziva vjerni narod sa sveštenstvom Crkve Božije da istraje u mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

"Molimo se da ovdašnje vlasti, koliko sutra, nađu načina da van snage stave antiustavni Zakon koji su nedavno, u gluvo i mrklo doba noći, usvojili u crnogorskoj Skupštini, ili da izglasaju novi, koji će ga poboljšati i unaprijediti", saopšteno je iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Episkopski savjet apeluje da svaka hrišćanska duša istraje u protestima za svoja građanska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i njenim ranije donesenim zakonima, kao i međunarodnim, univerzalnim ljudskim propisima.

"U slučaju da crnogorske vlasti nastave sa dosadašnjom jednostranošću mi se moramo naoružati strpljenjem i upornošću, punim ljubavi i vjere. Lako može biti da će nam za čekanje ove zemaljske pravde trebati više vremena nego što možemo i zamisliti", ističu iz Savjeta.

Episkopski savjet SPC ističe da će Crkva, kada se navrši trodnevno proslavljanje Roždestva Hristovog, pa u narednim danima organizovati protestna okupljanja, mirna, molitvena i nenasilna - dva puta sedmično.

"Četvrtkom i nedjeljom uveče, u terminu u kojem su se i do sada odvijala, poslije večernje službe i molebana, u mjesnim hramovima. Sadržaj protestnih poruka i putanju molitvenih litija odrediće narod i mjesno sveštenstvo uz blagoslov eparhijskih arhijereja", navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta poručuju da dok god traju ova sabranja njihove poruke moraju ostati rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma, ili kakve god zemaljske ideologije, koja nema veze sa jevanđelskom blagom viješću.

"A sve u skladu sa preporukama Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC od 4. januara. Mir Božiji, Hristos se rodi!", poručuju iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.
 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник