Slovenija

Istraga potvrdila: Smrt mlade Slovenke povezana s vakcinom "Jansen"

  • Извор: СРНА
  • 30.11.2021. 13:19

Smrt 20-godišnjakinje vakcinisane u Sloveniji protiv virusa korona povezana je sa vakcinom "Jansen", potvrdila je komisija koja se bavila tim slučajem.

Koordinator komisije Zoran Simonovič rekao je da je izvjesna veza vakcinisanja i tragične komplikacije, prenosi hrvatski portal "Index".

Petočlanu komisiju činila su tri ljekara klinike, farmakolog i Simonovič kao predstavnik epidemiološke struke.

"Komisija je pribavila medicinsku dokumentaciju od pacijenta kod kojeg se nakon vakcinisanja pojavio sindrom tromboze s trombocitopenijom", rekao je Simonovič.

Pregledana je medicinska dokumentacija i potvrđeno je da je u ovom slučaju nastao sindrom tromboze sa trombocitopenijom ili vakcinacijom izazvana imunotrombotička trombocitopenija.

"Svi kriterijumi za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni", rekao je Simonovič.

"Uprkos pravilnom liječenju na Klinici za neurologiju, došlo je do smrtnog ishoda", dodao je Simonovič, koji je izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja, kao i saučešće porodici.

On je napomenuo da su u Sloveniji imali dva slučaja ove ozbiljne komplikacije sa nastankom tromboze, posebno u venskom sistemu moždanog tkiva uz istovremeni pad broja trombocita i krvarenje.

"U oba slučaja, nažalost, komplikacija je bila smrtonosna i u oba je slučaja povezanost vakcinacije i tog učinka potvrđena kao pouzdana ili izvjesna", potvrdio je on.

Saučešće zbog smrti djevojke izrazio je i ljekar Borut Štrukelj, koji je naveo da je djevojka vakcinisana 16. septembra jednom dozom "jansen" vakcine.

"To je jednodozna vakcina koja se koristi u većini zemalja u Evropi, Kanadi i SAD. Kao što je više puta rečeno, vakcinacija vektorskim vakcinama može biti povezana sa vrlo rijetkom pojavom sindroma tromboze, zajedno s trombocitopenijom", pojasnio je Štrukelj.

Učestalost tromboze procjenjuje se na manje od jedne na deset hiljada, ali neznatno varira od jedne do druge zemlje. 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.