Veljko Odalović

Isključeno priznavanje kosovske nezavisnosti  

  • 13.07.2018. 15:23

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je rekao da će srpska strana u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine 18. jula u Briselu izaći sa određenom platformom, ali da je priznanje kosovske nezavisnosti isključeno.

"Srbija je prvi put razgovarala sama sa sobom oko Kosova. Imamo određene okvire, izaći ćemo sa određenom platformom. Izvesno je da je priznanje nezavisnosti isključena mogućnost, o tome nema šta da se razgovara", rekao je Odalović za Televiziju N1. 

On je naveo da će crvena linija Beograda biti da neće da prizna Kosovo, a Prištine da Beograd treba da prizna Kosovo. 

"Nema kompromisa ako se ovako postavi. Treba da se razgovara o mogućim rešenjima", rekao je Odalović. 

On je rekao da vjeruje da će dijalog početi malo ozbiljnije da se odvija, ali da su potrebne dvije strane, kao i da je Srbija spremna. 

"Priština je ta koja očigledno nema jasne signale kako da vodi dijalog. Neka oni to urede, vrata su otvorena za dijalog, samo da definišu platformu i usaglase unutrašnje stavove", rekao je Odalović. 

On je istakao da Beograd hoće da se poštuje ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, te da je zajednica srpskih opština važan preduslov, jer je to obaveza koja pet godina nije ispunjena i da će na tome insistirati Beograd. 

Odalović je naveo da, s druge strane, iz Prištine stižu poruke da će ZSO biti kao udruženje pčelara.

"Ako je tako, onda je besmisleno sve. Srbi su ušli u policijske službe, pravosudne, izašli na izbore, uredili slobode kretanja... Sve je to Srbija uradila, Priština nije uradila ništa. Sada čekamo neki dokument za koji, u ovakvoj političkoj klimi kakva je u Prištini trenutno, ne znamo šta ćemo dobiti", smatra Odalović. 

Ako je uslov Prištine da Srbija prizna Kosovo, onda se, kaže Odalović, postavlja pitanje - o čemu se pregovara, zašto je proces započet? 

"Neka Priština kaže šta je uradila. Neka kažu jednu radnju, jedno činjenje. Oni i dalje stoje na istoj poziciji", naveo je Odalović, te dodao da mu je žao što Evropska komisija nije napravila analizu da se kaže šta je urađeno, a šta nije. 

Govoreći o proteklom Samitu o Balkanu u Londonu, Odalović je rekao da su usvojene neke deklaracije koje treba da riješe pitanja koja su nasljeđe prošlosti, koja opterećuju čitav region. 

"Na primer, Deklaracija o ratnim zločinima. Osvrt na sve što se dešavalo, poruka da to treba da se okonča, da se odgovorni obeleže, označe, da se razume poruka", rekao je Odalović.  

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)