Briselski dijalog

Insistiranje na pojačanom tempu razgovora

  • 18.07.2018. 10:32

Sastankom visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini sa prištinskom delegacijom, u Briselu je jutros počela nova runda razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

U delegaciji Prištine su predsjednik privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, predsjednik skupštine Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, javila je Radio-televizija Srbije. 

Nakon sastanka sa delegacijom Prištine, Mogerinijeva će se odvojeno sastati sa delegacijom Beograda, koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Brisel stigao juče. 

Poslije odvojenih sastanaka uslijediće intenzivni razgovori u različitim formatima, a prema nekim najavama, sastanci bi trebalo da se završe tokom popodneva. 

Prethodni susret Vučića i Tačija u okviru dijaloga u Briselu održan je prije više od tri sedmice. 

Mogerinijeva je najavila da će se razgovarati o dosadašnjem napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i o sljedećim koracima, da bi se osiguralo da dvije strane nastave razgovore pojačanim tempom.