Index: Nema opravdanja za ponašanje Kolinde Grabar Kitarović

  • 12.12.2019. 17:00

Portparol predsjednice Kolinde Grbar Kitarović, Zoltan Kabon, tvrdi da autobus, koji učestvuje u predsjedničkoj kampanji, a koji je izazvao saobraćajni udes sa putničkim automobilom u kojem je bilo dijete, nije morao da se zaustavi na mjestu udesa, jer je riječ vozilu štićene osobe.

Kabokove reči potvrdili su ubrzo i iz MUP-a, a portal Index konstatuje da nije do kraja jasno šta je to spriječilo predsjednicu Grabar Kitarović da se odmah zaustavi na mjestu udesa.

Objašnjenje koje je, kažu, ponudio Kabok definitivno ne zvuči dobro za Grabar Kitarović.

"Izborni štab Kolinde Grabar-Kitarović najiskrenije izražava žaljenje zbog manje nesreće koja se dogodila. Hvala Bogu, riječ je samo o manjoj saobraćajnoj nesreći s manjom materijalnom štetom. Ja sam, takođe, bio u tom autobusu zajedno s kandidatkinjom. Ništa se nije čulo ni osjetilo", rekao je Kabok za RTL.

Index piše da je policija uviđaj na autobusu predsjednice obavila tek sutradan.

Udes se dogodio u Malom Bukovcu u Krapinsko-zagorskoj županij u utorak u 18:50 sati, kada je vozač autobusa, u kojem je bila predsjednica, zakačio putničko vozilo koje se nalazilo na putu i nakon toga nastavio ka Loboru, gdje je Grabar Kitarović imala predizborni skup.

Tamo je, navodi se, sutradan izvršen uviđaj na autobusu, a na osnovu prijave vlasnice oštećenog automobila.

Index piše da je Štab predsjednice znao od utorka naveče da su učestvovali u udesu, ali da su o tome ćutali 24 sata, te da su se izjasnili tek na pitanje iz redakcije RTL-a.

Vozač oštećenog automobila, Silvija Soldo, je za RTL ispričala šta se zapravo desilo na putu.

"Autobus nas je okrznuo. Slupan mi je cijeli lijevi dio automobila, retrovizor je otkinut, a najviše su stradala zadnja vrata gdje mi je bilo dijete. On je malo udario koljenom. Malo ga boli pa mora na pregled kod hirurga", kazala je Soldo i dodala da je ipak najviše začudilo to da niko iz te, kako je rekla, silne kolone nije stao ni okreno da vidi šta se dogodilo.

Povrijeđena ovakvim ignorisanjem, Soldo kaže da je uputila dopis Kabinetu predsjednice u kojem je postavila pitanje kakva se poruka takvim ponašanjem šalje djeci.

Jer, ona bi, kaže, stala i da je psa zgazila.

Index, međutim, primijećuje da za Silviju Soldo, koja je obična građanka i za Kolindu Grabar Kitarović, koja je aktuelna i kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a u još jednom mandatu, u Hrvatskoj, međutim, ne važe ista pravila.

Nakon što je RTL objelodanio cijelu priču, oglasio se portparol predsjednice i rekao da će ona u porodicu Soldo poslati svog izaslanika.

"Osoba koja obavlja dužnost predsjednice RH i vrhovnog komandanta oružanih snaga RH dakle nema petlje da ode i lično se suoči s ljudima čiji je auto udario luksuzni autobus iz njene pratnje, niti ima namjeru da im se licem u lice izvini zbog toga. Iako se predstavlja kao predsjednica bliska narodu, to joj je valjda ispod časti", piše Index.

Postavlja se pitanje, piše portal, šta bi bilo da mediji nisu objavili ovu priču.

Zanimljivo je, kažu, da je predsjednica u srijedu odradila kampanju kao da se u utorak predveče ništa nije dogodilo.

Objavljivala je, kažu, postove na društvenim mrežama, obilazila je druge dijelove Hrvatske, držala govore, između ostalih i, kako navode, nevjerovatno kičasti u Rijeci, u kojem je poseban prostor posvetila svojoj duši.

“Moja je duša hrvatska, primorska, grobnička, sušačka, istrijanska, slavonska, dalmatinska, zagorska, hercegovačka, srednjebosanska i bosanske Posavine i takva ću i ostati”, izjavila je Kolinda u tom govoru.

Index, međutim, konstatuje da je očito da duša Kolinde Grabar Kitarović, ipak, nije takva da bi se izvinila ljudima čiji je auto udario autobus u kojem je i ona bila.

Uostalom, navodi portal, to što se po zakonu "štićena kolona" nije morala da zaustavi ne znači i da nije trebalo to da učini.

"Jednostavnije rečeno, da je Kolinda rekla da se kolona zaustavi nakon što su udarili nečije privatno vozilo, kolona bi se zaustavila", zaključio je Index.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм